Svestrana Adela Čomor: Atletika je moj život, ali ne zapostavljam ni nogometno suđenje

Ženski sport u Bosni i Hercegovini je na niskim granama i nije veliko čudo što pripadnice nježnijeg spola, bez ikakve podrške, ne ostvaruju vrhunske rezultate. Prihodi od sportskih takmičenja su gotovo nikakvi pa se djevojke sportom počinju baviti isključivo zbog ljubavi i entuzijazma.

Takav primjer je i Adela Čomor (23), atletičarka kluba “Novi Grad”. Osim kraljicom sportova, ova mlada sportistkinja se bavi i nogometnim suđenjem, a nije iznenađenje što pohađa Fakultet sporta i tjelesnog odgoja. S Adelom smo razgovarali o njenim počecima, uspjesima, problemima i planovima za budućnost.

“Prvo sam krenula trenirati košarku i to je bila moja prva ljubav. Trenirala sam u Košarkaškom klubu Bošnjak iz Hadžića, koji je nekada u to vrijeme osnovan. Mogu reći da me je u sport ‘uveo’ nastavnik iz škole. Uporedo s košarkom trčala sam za školu na raznim takmičenjima. Kada sam krenula u srednju školu, morala sam se odlučiti i pala je odluka na atletiku, koja mi je u to vrijeme bila znatno zanimljivija”, počinje razgovor Čomor za portal Klix.ba.

Tri prevozna sredstva

 

Početak nije bio najbolji jer je svakodnevno morala prelaziti nekoliko desetina kilometara kako bi trenirala.

“Atletikom sam se ozbiljno počela baviti u Atletskom klubu Sarajevo, a trener mi je bio i do danas ostao Sead Kondo. Iz Hadžića sam na Koševo išla svaki dan koristeći tri prevozna sredstva, autobus, tramvaj i trolejbus. I nikada nisam kasnila. Situacija u tom klubu nije bila sjajna, jer nismo imali nikakvu podršku. Prije dvije godine je moj trener Kondo prešao u AK Novi Grad, a ubrzo sam i ja promijenila klub. Situacija je ovdje znatno bolja, imamo podršku i od Općine Novi Grad, a treniramo u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju ‘Safet Zajko’ i na Ilidži”, pojašnjava nam mlada atletičarka.

Adela je trenutno na drugoj godini studija na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, a ujedno se priprema za nove izazove.

“Ubrzo nas očekuje trka ‘Avaz Twist Tower’ gdje sam svake godine bila na postolju. Ove godine najveća konkurencija će mi biti Lucia Kimani, koja do sada nije nastupala. Već sredinom jula očekuje nas Balkansko prvenstvo u Novom Pazaru gdje se moja kolegica iz kluba Alma Hrnjić i ja nadamo dobrom rezultatu. Prije toga nastupit ćemo na Evropskom prvenstvu na Malti”, optimistična je Čomor.

Veliki pritisak na djecu

 

Osim atletikom Adela se profesionalno bavi i nogometnim suđenjem.

“Dok sam još bila srednjoškolka dobila sam želju da postanem nogometni sudija. Bilo mi je zanimljivo i to me privuklo. Prijavila sam se na konkurs i prošla. U početku je bilo zaista teško. Krenula sam kao glavni sudija, ali sada znam ponekad biti i asistent. Počela sam od djece predpionira, pionira, kadeta, a sada sudim i žensku Premijer ligu. Ipak, nogomet mi se malo ogadio zbog roditelja djece kojoj sudim. U početku nisam imala dovoljno samopouzdanja, što je bio povod roditeljima za verbalne napade. Mnogo vrše pritisak na djecu. Kad su roditelji mirni i djeca su mirna. Tako je i s trenerima”, iznijela je svestrana sportistkinja.

Kako nam sama kaže, ciljevi u budućnosti su da se ostvari kao uspješna atletičarka.

“Prioritet mi je atletika, dok mi je suđenje u drugom planu. Ako se desi da moram trčati važnu utrku koja se vremenski poklapa sa suđenjem na utakmici, biram atletiku. Nastavit ću još jače trenirati i raditi. Ne želim svoj rad ograničiti samo na BiH, već želim traga ostaviti i van naših granica. Trenirat ću i vidjet ćemo dokle će ići. Ne razmišljam o prekidu karijere, jer ne mogu bez sporta. Atletika mi je ušla pod kožu, to je dio mog života”, zaključila je Adela.

Related posts