Dodik: Bošnjaci planirali genocid da bi Amerika bombardovala Srbe

Mnogo stvari se dešavalo u i oko Srebrenice koji ukazuju da je to dogovorena tragedija s ciljem satanizacije srpskog naroda, kao i da se RS učini praznom ljušturom ili barem umanje njene nadležnosti, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS u uvodnom obraćanju na Narodnoj skupštini RS posvećenoj Izvještaju Komisije za Srebrenicu.

Dodik je rekao da cilj ove sjednice nije skrivanje bilo kojeg zločina bez obzira o kome se radi, već da se ukaže na to da je, kako tvrdi, genocid u Srebrenici planiran još od početka rata, te je tim povodom citirao izjave bošnjačkih prvaka na početku rata, ali i izjave nekih srebreničkih prvaka poput Hakije Meholjića da je Alija Izetbegović pred svjedocima rekao da je potrebno da Srbi ubiju pet hiljada Bošnjaka u Srebrenici kako bi Bil Klinton, američki predsjednik, pokrenuo NATO udare protiv Srba.

Dodik je rekao i da izvještaji bivše Jugoslavije pokazuju da su muslimani u ustaškim uniformama tokom Drugog svjetskog rata ubili više od 2.000 Srba u srebreničkom okrugu, te da su više od 2/3 žrtava u tom području Srbi.

Rekao je i da je neposredni povod za ovu sjednicu spisak od 22 hiljade Srba koji je Munira Subašić, predsjednica Majki Srebrenice, uputila njemačkom pravosuđu s ciljem da se ti ljudi procesuiraju za genocid.

Dodik je rekao da Komisija nije uzela u obzir srpske žrtve, te da je to urađeno pod pritiskom međunarodne zajednice, posebno visokog predstavnika Pedija Ešdauna.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas, a trebalo bi da razmatra informaciju o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, rečeno je u Narodnoj skupštini.

U izvještaju se navodi da je Komisija za Srebrenicu, koja je formirana 2004. godine, radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika sa unaprijed određenim rezultatima koje je morala postići.

“Pritisci su se ogledali i u smjenjivanju tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Cvetka Savića i šefa Sekretarijata Vlade Srpske za odnose sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Hagu i istraživanje ratnih zločina Dejana Miletića”, navodi se u izvještaju.

Visoki predstavnik je tadašnjim ministrima unutrašnjih poslova i odbrane Republike Srpske Zoranu Đeriću i Milovanu Stankoviću uputio upozorenje da ostvare punu saradnju sa Komisijom.

Izvještaju o radu Komisije na razmatranje Narodnoj skupštini Republike Srpske dostavio je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih.

Komisija za Srebrenicu iz 2004. godine utvrdila je da je od 10. do 19. jula 1995. godine na području Srebrenice nestao 7.801 Bošnjak.

Ovu komisiju formirala je tadašnja Vlada Republike Srpske na osnovu naloga Doma za ljudska prava.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske zatražio je predsjednik Srpske Milorad Dodik, a poziv je upućen i bivšem premijeru Srpske Draganu Mikereviću.

nezavisne.com

Related posts