"SVE VAS TREBA POKLAT": Novinari Indexa dobivaju prijetnje smrću zbog Praljka i Krstičevića

MRŽNJA, bijes, otvoreni pozivi za likvidaciju i premlaćivanje svakog onog tko misli da čin Slobodana Praljka nije herojski preplavili su društvene mreže. Bez ikakvog straha, pogonjeni najnižim strastima, mnogi su ovih dana tražili glave novinara koji su objektivno pisali o Praljku kao osuđenom ratnom zločincu.

Označivši ih kao mete, raspitivali su se za adrese redakcija i mjesta boravišta pojedinih novinara, pitalo se gdje se nalazi bliža i dalja rodbina, a pozivalo se i na linč. Raspravljalo se i o načinima likvidacije, kada je najbolje napasti novinare Indexa, a sve je, naravno, začinjeno psovkama.

 

Kad Krstičević i Medved označe mete…

Redakcija Indexa već dugo prima putem maila i društvenih mreža otvorene prijetnje smrću. Mnoge od tih poruka mržnje potpiruju predstavnici aktualne vlasti, koji su novinare koji kritički pišu o njima proglasili “neprijateljima Hrvatske”.

Pozivu na mržnju prema portalu Index i Indexovim novinarima, kojeg su nedavno odaslali ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Damir Krstičević, spremno su se odazvali mnogi na društvenim mrežama.

Prijetnje novinaru Indexa nakon konferencije za novinare ministra Krstičevića

Nakon presude haškoj šestorci, poruke i izravne prijetnje samo su se nastavile. Poruke su prijeteće, jezive, strašne i odvratne.

“Jebem vam majku izdajničku. matija babiću ti si mrtav čovjek!”, “picka vam materina cetnicka smrdljiva jedva cekan kad ce te zaklat neko da ti doden na grob izasrat se. kevu ti razjebanu rezjebalo stado mrtvih cetnika babicu smrade . doci ce vrime kad ce i tvoja sama po gradu ici kad napuni 18”, samo je dio poruka koje i dalje stižu na mail adresu Indexa.

 

Ima i onih “kulturnih”, poput poruke koju smo dobili preko Facebook profila Domagoja Veselića, a koji se nedavno pohvalio poslom na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. Poruka je kratka: “Ujutro ti dolazimo jebat majku sorry.”

Poruke na društvenim mrežama daleko su gore i opasnije. Predlaže se tako bacanje bombe na redakciju, napad napalmom na novinare koji rade, premlaćivanje, vješanje za bandere, verbalno i fizičko zlostavljanje i slično.

 

“Krepajte ..umrite u najvecim mukama i najvecoj boli,sram da vas bude stoko pokvarena. Zelim vam najgoru mogucu smrt,vama i vasim najblizima”, poruka je koja je došla s profila Tihomira Vranješa iz Širokog Brijega. “jebem vam mater cetnicku lazljivu sve vas treba poklat tamo”, poruka je koja je stigla s profila Gabrijela Tapalovića iz Opuzena.

 

Novinari koji su pisali o generalu Praljku kao o ratnom zločincu vrlo brzo su postali meta na društvenim mrežama.

“Pojest će te mrak!!!”, “Doci cete i vi na red kad se gusta magla spusti”, “Gnjido smrdljiva,ugusi su u svojoj mrznji klosaru jedan bezobrazni…,da znas da nije nicija do zore gorila…”, samo su neke od poruka koje su stizale na adresu novinara Indexa.

 

Ispod članaka koji su objavljeni na Indexu, a na temu haške presude i Slobodana Praljka, također smo zabilježili ozbiljne prijetnje.

U prijetnjama se naglašava kako je pravo čudo da se novinarima Indexa, koji hodaju ulicom, još uvijek nije dogodilo nikakvo zlo zbog pisane riječi. Savjetuje nas se da bi bilo pametno da se okrećemo iza sebe kada hodamo ulicom.

Alen Serdar ispod jednog članka na Indexu savjetuje da je najbolje napasti novinare Indexa po mraku pa je poručio da “vas iz indexa sve treba potrgat dok idete sa posla po mraku”

Ima i onih koji predlažu da bi bilo dobro i Index i “sve njegove novinare sve zajedno uredit napalmom”.

 

 

Related posts