Sve je bolje od praznih hala Agrokomerca

Agrokomerc, najveća bivša fabrika hrane, koja je 80-ih godina pokrenula razvoj Bosanske krajine, danas je na kraju svoga tranzicijskog puta. Strateški partneri kupili su dobar dio prostora i rade u krugu firme, ali sam Agrokomerc ima još mnogo imovine, naročito u inostranstvu. Imenovan za vršioca dužnosti direktora prije koju sedmicu, Mersad Hamidović je uspio tek da se upozna sa unutrašnjim stanjem u nekadašnjem gigantu. Upravni odbor postavio ga je nakon što je njegov prethodnik uhapšen u akciji SIPA.

30 zakupaca

– Trenutno izvršavamo tekuće obaveze, dok istovremeno nastojimo utvrditi stanje i poslovanje. Za sada nemam nikakvih problema u radu i nadam se da ih neće biti, kazao nam je Hamidović.

Njegov prethodnik, bivši direktor Ermin Mujić, uhapšen je sredinom novembra nakon što je uzeo mito od 25.000 KM od zakupca fabričkog prostora, čime je pribavio protivpravnu imovinsku korist, a na štetu društva u kojem je obnašao dužnost odgovorne osobe. Spomenuti zakupac je u Tužilaštvu KS-a označio novčanice kojim je Mujić zatečen, a Općinski sud Sarajevo odredio mu je jednomjesečni pritvor koji ističe naredne sedmice. Nije poznato hoće li Tužilaštvo tražiti produženje pritvora.

Inače, Agrokomerc je bio u započetom procesu konsolidacije, kojeg mora završiti do 2019. godine. Tragovi o dugogodišnjem propadanju, bilansi i revizije opet se vade iz ladica. S druge strane, Agrokomercov najznačajniji prihod su zakupnine prostora privatnim biznisima, među kojima je i firma od koje je Mujić uzeo mito.

Kako nam je kazao Hamidović, trenutno imaju oko 30 zakupaca, a najznačajniji je AC Food, kompanija koju smatraju za svog strateškog partnera. Oni su, inače, dio AS Grupacije koja je protekle godine otkupila najočuvaniji fabrički pogon za proizvodnju hrane u Agrokomercu tokom natjecanja na Općinskom sudu u Velikoj Kladuši. U Agrokomercu žele više ovakvih primjera uspješne suradnje. Nedostižan je san da budu kao nekada regionalni prehrambeni gigant, ali sve je bolje od toga da fabričke hale zjape prazne. Ipak, ima i onih koji ne žele ovakav scenario.

Firme Bašo d.o.o, D&G d.o.o. i KR Promet iz Velike Kladuše, te fizička lica Fatima Kekić, Asima Bećiragić i Safet Bašagić pokrenuli su zahtjev za stečaj Agrokomerca pred sudom. Sud je imenovao Šefika Smlatića za pripremu ovog postupka, koji je preporučio da je za Agrokomerc stečaj jedino i najbolje rješenje. U upravi se tim ne slažu.

Uvezivanje staža

– Mi smo uložili žalbu, čekamo odluku Kantonalnog suda u Bihaću. Za sada je to tako. Konačnu odluku donijeće pravosudni organi, kazao nam je direktor Agrokomerca Mersad Hamidović.

Za upravu će ta odluka ujedno biti i najvažnija, za razliku od toga šta će pravosuđe napraviti u slučaju korupcije bivšeg direktora. Kod novog direktora fakture zakupaca teku redovno. Konsolidacija je u toku, a bivši radnici Agrokomerca još čekaju uvezivanje radnog staža iz godina koje su za ovu kompaniju izgubljene. Od nove uprave očekuju da će uvezati radni staž svima, a ne samo bivšim radnicima koju su u godinama za penziju. – piše Oslobodjenje.ba

Related posts