Svaki kanton ima svoju premiju: Koje su razlike u premiji zdravstvenog osiguranja u USK i TK?

Prije nekoliko dana, objavili smo prilog koji se odnosio na vrijeme početka perioda u kojem se uplaćuje premija na području Unsko-sanskog kantona.

Ono što je posebno bilo zanimljivo u navedenom prilogu je broj ljudi koji se zanimao za premiju zdravstvenog osiguranja, a posebno za dio koji se odnosio na kategorije koje su oslobođene plaćanja.

Podsjetimo, odluku o visini premije za 2018. godinu usvojila je Skupština USK na svojoj posljednjoj sjednici, a usvojenu odluku je predložila Vlada USK.

Kako je kazano za medije, odluka je ista onoj što se primjenjivala proteklih godina, a predlagač, niti poslanici u Skupštini USK nisu tražili izmjene već postojeće odluke.

Za razliku od Unsko-sanskog kantona, odluka o premiji zdravstvenog osiguranja u Tuzlanskom kantonu za 2018. godinu donosi nove oslobođene kategorije, a niti visina premije nije ista onoj u Krajini.

Naime, visina premije osiguranja za ovu godinu u Tuzlanskom kantonu ostala je na nivou prošlogodišnje i iznosi 20 KM. Odlukom Skupštine TK, pored do sada oslobođenih kategorija, plaćanja premije zdravstvenog osiguranja oslobođene su ove kategorije: djeca do navršenih 15 godina, učenici, redovni studenti do 26. godine, nezaposleni.

Podsjećamo, u Unsko-sanskom kantonu nije došlo do ovakvih izmjena, ove godine kao i proteklih oslobođene su ove kategorije: porodice šehida i poginulih boraca, djeca do 15 godina koja su osigurana preko neke od nadležnih institucija. Oslobođeni su i RVI prema procentu invalidnosti, oboljeli od karcinoma, duševni bolesnici, paraplegičari te osobe s navršenih 65 godina.

(Izvor: Usn.co.ba)

Related posts