Šutnja je zlato, Dragan Čović najbolje zna to

Piše: Haris Ljevo

Haški sud izrekao je prvostepenu presudu po kojoj je bivši komandant vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Nakon izricanja kazne reagovali su uglavnom svi političari iz BiH i regiona, od onih visokopozicioniranih do onih čije stranke nisu ni blizu prelaska izbornog praga. Samo jedan nije našao za potrebu da se oglasi.

Nije teško pogoditi o kome se radi. Dragan Čović, lider HDZ-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Slabo upućeni bi mogli steći utisak da se radi o slučajnosti i da je Čović jednostavno „zaboravio“ da se oglasi ili da se radi o propustu njegove PR službe, ali, ipak, nije tako.

Kada je Haški sud osudio Radovana Karadžića jedan od rijetkih koji se oglušio bio je također samoproglašeni zaštitnik hrvatskog naroda u BiH.

Dragan Čović ne želi ni na koji način da kvari odnose s Miloradom Dodikom, pa čak i kada se radi o izricanju presude ratnom zločincu odgovornom za smrt i progone hiljada Hrvata.

Opstanak na vlasti za Čovića daleko je važniji od brige za fizički nestanak Hrvata s područja na kojima su vlast uspostavili simpatizeri lika i nedjela Ratka Mladića.

Pored šutnje Dragan Čović vodi računa i o drugim stvarima.

Sedam dana nakon izricanja presude Mladiću, Haški sud će izreći i pravomoćnu presudu nekadašnjim liderima tzv. Herceg-Bosne predvođenim Jadrankom Prlićem, koji je imao tu „čast“ da ga u haškoj tamnici posjeti Čović.

Lider HDZ-a očito strahuje da će presuda Prliću i ostatku ekipe biti nepovoljna po HB interese, pa ne želi da se dovodi u situaciju da mora u samo sedam dana jednom hvaliti rad haškog tribunala, a drugi put isti taj tribunal optužiti za pristrasnost i izricanje političkih presuda.

Šutnja nekad govori i više od hiljadu riječi.

Dragan Čović je najbolji primjer toga.

Related posts