Sukob u SPC / Svećenik iz BiH otpušten nakon što je ustupio dio crkve Afganistancima

Svećenik Srpske pravoslavne crkve tvrdi da je ilegalno dobio otkaz nakon što je iznajmio dio prostorija u crkvi za zajednicu Afganistanaca u mjestu Keysborough u blizini Melbournea u Australiji.

Čedomir Videkanić tužio je lidera SPC-a za Australiju i Novi Zeland Irineja Dobrijevića da mu je nanio štetu i da je Irinej Dobrijević kriv za prijetnje, zlostavljanja, zastrašivanja, diskriminaciju, nasilničko ponašanje srpske zajednice prema Videkaniću.

Srpskoj zajednici i Irineju Dobrijeviću zasmetala je odluka Videkanića da ljudima iz Afganistana iznajmi prostorije.

Videkanić navodi da je zbog napada ima velike zdravstvene poteškoće, depresiju, socijalnu anksioznost, bolove i napade panike zbog užasnog tretmana u crkvi.

Čedomir Videkanić rođen je u Bosni i Hercegovini 1945. godine, a 1967. godine započeo je službovanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. On je 1973. godine emigrirao u Australiju gdje je započeo svoj rad u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao svećenik.

Irinej Dobrijević oglasio se saopćenjem u kojem navodi da je Videkanićeva suspenzija nastala zbog “ozbiljnog prekršaja”, jer je Videkanić “loše upravljao imovinom crkve”.

“Sa svim uvažavanjem drugih religija, Srpska pravoslavna crkva zabranjuje da druge religije koriste njene prostorije za svoje molitve”, dodaje Irinej Dobrijević u svom saopćenju, piše The Herald Sun, prenosi Cairns Post.

Nakon što su istjerali Afganistance iz dijela crkve, Irinej Dobrijević ponovo je morao osveštati taj dio crkve.

Videkanić navodi da su njegova suspenzija i otkaz ilegalni postupci SPC-a.
Kazao je da je kao svećenik ima pravo na sigurno i mirno radno okruženje kao i uslove za svoj rad.

Među 14 konkretnih prekršajnih djela koje je spomenuo Videkanić, navodi se da su episkop i crkva propustili dati mu odgovarajuća uputstva o iznajmljivanju prostorija, niti da SPC ima razrađen sistem za iznajmljivanje crkvenih prostorija.

Radiosarajevo.ba

Related posts