Sud u SAD-u donio odluku: Ratni zločinac Aleksandar Knjeginić će biti izručen BiH

Sud u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) donio je odluku da se bosanski Srbin Aleksandar Knjeginić izruči Bosni i Hercegovini, gdje će se suočiti sa kaznom zbog ubistva bošnjačkog para 1994. godine.

Sudija Phillip Green je potvrdio američkom državnom sekretaru da Knjeginić može biti izručen na osnovu ugovora iz 1902. godine. S druge strane, Knjeginić se protivio izručenju jer su ubistva, tvrdio je, izvršena pod utjecajem politike, što je okolnost koja može ograničiti obavezu SAD-a da izruči optuženog državi koja ga potražuje.

Knjeginić i još tri osobe su optuženi da su provalili u dom Rejhana (57) i Razije (58) Sikirić u Prijedoru u noći između 30. i 31. marta 1994. godine. Rejhana su ubili nanoseći mu više prostrelnih rana iz vatrenog oružja i ubodnih rana hladnim oružjem po vratu, grudnom košu i butini desne noge. Razija je ubijena hicima iz vatrenog oružja. On je najprije oslobođen, ali je postupak ponovljen. Knjeginić je tvrdio da nije bio naoružan te da je iz kuće samo ukrao televizor.

Tužilac Hagen Frank, kojem su iz BiH dostavljeni dokazi o počinjenom krivičnom djelu, je kazao da je Knjeginić predvodio hladnokrvno ubistvo. Njegov advokat je, s druge strane, zastupao tezu da su optuženi “bili ljuti jer je većinski muslimanska Armija RBiH ubila srpske policajce” te da su željeli osvetu. Najprije su namjeravali ubiti drugi bošnjački par, ali ih nisu pronašli u kući. Zaustavili su se kraj druge kuće, u kojoj su bile dvije žene, da bi u konačnici došli do kuće Sikirića.

Knjeginić je osuđen u augustu 2017. godine za prevaru, jer je, da bi dobio državljanstvo SAD-a 2007. godine, negirao da je ikada optužen za neko krivično djelo. Na ročištu održanom početkom augusta je priznao krivicu za ubistvo Sikirića. U SAD-u živi od 2001. godine, a državljanstvo je izgubio odlukom suda krajem 2017. godine. Imigrantskoj službi je također slagao da mu je supruga Hrvatica te da je pobjegao od progona zbog “miješanog braka”. Međutim, ustanovljeno je da je i njegova supruga srpske nacionalnosti.

Sikirići su živjeli u prijedorskom naselju Urije, a zajedno su pronađeni na lokalitetu Čejreci u Prijedoru i zajedno ukopani na kolektivnoj dženazi u Prijedoru u julu 2013. godine. Za njihovo su ubistvo još optuženi Dušan Gagić, Mladen Popović te Đoko Došen, koji je u međuvremenu preminuo. Gagić i Popović su osuđeni na po deset godina zatvora 2009. godine.

Izvor: Faktor

Related posts