Sud BiH: Svjedočenje za zločine Boška Devića i njegove grupe počinjene kod Ključa

Svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su kako su u ljeto 1992. godine čuli pucnje, nakon čega su pronađena tijela četvorice komšija u selu Gornji Kamičak kod Ključa.

Smail Dizdarević se prisjetio kako je u ljeto 1992. godine vidio grupu vojnika kako idu prema kućama Mesuda i Muniba Dizdarevića. Prema svjedočenju, Dizdarević je vidio kako Mesud odlazi s vojnicima prema Munibovoj kući. Naglasio je i da se grupa vratila pored njegove kuće, ali da “ne može garantovati” da je u grupi vidio Mesuda i Muniba.

– Oni su krenuli putem kraj moje kuće prema glavnoj cesti. Tu se nalazi kuća Bajraktarevića… Siguran sam da sam čuo kako je četiri do pet puta opalila puška. Čuo se pucanj iz pravca kojim su otišli – rekao je svjedok i dodao da su narednog dana pronađena “izmrcvarena tijela” komšija.

Tužilaštvo BiH tereti Boška Devića da je kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s još tri vojnika, 11. augusta 1992. učestvovao u ubistvima četiri Bošnjaka, čija su tijela izmasakrirana.

Šemsa Tahtović, kćerka svjedoka Dizdarevića, izjavila je da je u augustu 1992. godine sa suprugom i bebom bila u roditeljskoj kući u Gornjem Kamičku kod Ključa. Prisjetila se da je u sumrak neko od ukućana povikao da ide vojska, ali da ona to nije vidjela.

Tahtović je navela da je čula govor i korake kraj kuće, a da je neko od njenih ukućana kazao: “Izgleda, odvedoše Mesuda.”

Iste noći, kako je ispričala svjedokinja, čuo se pucanj, a narednog dana joj je majka rekla da su pronađena tijela komšija.

– Mati lomi ruke i kaže: “Svi su poubijani, ali samo da vidite strahote koliko su iznakaženi” – rekla je svjedokinja.

Na pitanje da li je čula kojim redoslijedom su odvedene komšije, Tahtović je odgovorila da nije čula ništa konkretno.

Odbrana je svjedokinji prezentovala iskaz prema kojem je ustvrdila da je čula kako su vojnici prvo izveli Huseina Bajraktarevića, zatim Rifeta, pa Mesuda, te Muniba, i da su ih odveli i ubili, što je ona i potvrdila.

Suđenje će se nastaviti 31. oktobra

Related posts