Sudske tužbe blokiraju centre za rad u USK

Centrima za socijalni rad u općinama Unsko-sanskog kantona prijeti finansijska blokada zbog brojnih sudskih tužbi korisnika socijalne zaštite koje se odnose na neisplaćena socijalna dugovanja u proteklim godinama.

Na ovo su upozorili gradonačelnici i načelnici Bihaća, Cazina, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe i Bužima na zajedničkom sastanku posvećenom ovom problemu. Istaknuto je kako Vlada USK samo za neisplaćene naknade za trudničko i porodiljsko bolovanje duguje oko četiri miliona maraka, dok su ukupna socijalna dugovanja mnogo veća.

“Kako se sredstva za socijalne naknade implementiraju preko centara za socijalni rad, koji su javne ustanove pod ingerencijom općinskih vlasti, finansijska blokada pogodiće i budžete gradova i općina”, istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

S ovog sastanka upućen je poziv kantonalnim vlastima da u što kraćem roku izmire dugovanja kako bi se izbjegle eventualne finansijske blokade, a naglašeno je kako je to i njihova zakonska obaveza.

Inače, dugovanja socijalnim kategorijama na području Unsko-sanskog kantona premašila su cifru od osam miliona maraka. Isplate pojedinim korisnicima socijalne pomoći kasne i po godinu dana, a jedan od velikih problema su i neplaćeni troškovi za boravak štićenika iz USK u specijaliziranim ustanovama koje se nalaze u drugim područjima Federacije BiH.

Direktor Centra za socijalni rad u Bosanskom Petrovcu Senad Husetić kaže kako su zbog svega izloženi velikim pritiscima u svakodnevnom radu.

“Korisnici socijalne pomoći neprestano kucaju na naša vrata i traže svoja zakonska prava, a mi smo nemoćni da im pomognemo. Mislim da je krajnje vrijeme da se ovom problemu pristupi s najvećom ozbiljnošću”, istakao je Husetić.

U Ministarstvu zdravstva i socijalne politike USK ističu kako su ova dugovanja naslijeđena iz ranijeg perioda, te ističu kako je rješavanje ovog problema limitirano teškom ekonomskom i finansijskom situacijom.

Related posts