Stravičan epilog Dieselgatea: “Groblje” od pola miliona Volkswagen golfova, jetta i passata

Volkswagen je u fazi otkupa automobila zahvaćenih najvećom aferom u historijii marke. Ovaj snimak pokazuje razmjere afere na najbolji način.

Pontiac Silverdome stadion je prije nekoliko godina konačno zatvoren, a njegovo parkiralište dobilo je posljednju zadaću – udomiti na hiljade Volkswagena otkupljenih od vlasnika. Snimak napravljen dronom precizno pokazuje dramatične razmjere afere nakon koje je Volkswagen primoran otkupiti hiljade automobila. Nekoliko je ovakvih sabirnih centara u koje Volkswagen dovodi otkupljene golfove, jette i passate, a koji će tamo stajati dok se ne donese odluka o idućem koraku.

Iako će se većina složiti da ovakav epilog nema smisla, pogotovo jer će zbrinjavanje hiljada automobila, koji u konačnici zagađuju i manje u odnosu na starije automobile, biti itekakav ekološki izazov. I vrlo skup, jer se ne očekuje da će ovi automobili biti „popravljeni“ i vraćeni u prodaju. Kao najmanje bolno rješenje implicira se mogućnost da Volkswagen automobile izveze u zemlje s manje rigoroznim emisijskim standardima, što bi u konačnici značilo da će svi ti automobili opet voziti Zemljom. Druga mogućnost je, kulturno rečeno, sigurno zbrinjavanje vozila. Podsjetimo, u pitanju je gotovo pola miliona automobila opremljenih 2.0 TDI motorima.

/faktor.ba

Related posts