Stotine kamiona i bagera na gradilištu: Zahuktali se radovi na izgradnji Bloka 7

Priprema se dinamički plan predaje gradilišta Kinezima, kaže Salkić

Zahuktali se radovi na izgradnji Bloka 7

Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najveće poslijeratne investicije u zemlji, vrijedne 1,5 milijardi maraka, uveliko su se zahuktali, a tome svjedoči i veliki broj bagera i mašina na gradilištvu, i pored teških vremenskih uvjeta.Opširnije na: https://bit.ly/2Ob1szo

Gepostet von Dnevni avaz am Mittwoch, 29. Januar 2020

Pripremni radovi na izgradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najveće poslijeratne investicije u zemlji, vrijedne 1,5 milijardi maraka, uveliko su se zahuktali, a tome svjedoči i veliki broj bagera i mašina na gradilištvu, i pored teških vremenskih uvjeta.

Sve po planu

Kako nam je potvrđeno iz „Elektroprivrede BiH“, koja je nosilac poslova, aktivnosti na izvođenju pripremnih radova Bloka 7 odvijaju se u okvirima dinamičkog plana.

Izvodača radova na javnom tenderu  izabrala je „Elektroprivreda BiH“,  a koštaju 18 miliona KM. Riječ je o konzorciju firmi ITC Zenica, „Prijedor putevi“ i „Integral“ Banja Luka.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 730.594px;”>Bageri svaki dan na terenu   - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Bageri svaki dan na terenuFOTO: A. BAJRIĆ BLICKO

Prema riječima Senada Salkića, izvršnog direktora za investicije EbiH, koji je vođa ovog projekta, gradilište je otvoreno u svim dijelovima.

– Realizacija ugovora je počela 1. novembra prošle godine i rok za realizaciju je godinu dana. Trenutno se nivelira teren, grade kanali vode, mijenjaju cjevovodi, grade interne saobraćajnice.  Vremenske prilike idu nam na ruku, pa kroz gradilište dnevno prođe i do 100 kamiona. Cijeli plato budućeg Bloka 7 danas je jedno veliko gradilište – rekao nam je Salkić.

Domaće firme

On pojašnjava da „Elektroprivreda“ priprema projekte dopreme uglja, hemijske pripreme vode i ostalih zajedničkih postrojenja za Blok, koji će kroz javnu nabavku biti ponuđeni domaćim kompanijama  za realizaciju.

– Sa kineskim konzorcijem, sa kojim je potpisan Ugovor za izgradnju Bloka 7, priprema se dinamički plan predaje gradilišta, što će se realizirati etapno. Ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale i sve bude u dinamičkom planu do kraja marta očekuje se predaja prvih dijelova pripremljenog gradilišta kineskoj strani – kaže Salkić.

– Ugovori sa kineskom stranom postali su efektivni, dobijene su sve potrebne dozvole i saglasnosti, a EPBiH uplatila je 48 miliona KM premije i naknade Federalnom ministarstvu finansija za izdavanje garancije za kredit kojim se finansira gradnja  – kaže Salkić.

Vlada FBiH i „EPBiH potpisale su sporazum o kreditnom zaduženju s državnom kineskom EXIM bankom, što su oba doma Parlamenta FBiH i potvrdila, a stigla je saglasnost državne vlade.

Izvovr:avaz

Related posts