Stomatolozi upozoravaju: Oprezno s izbjeljivanjem zuba

Paste za izbjeljivanje, ali i mješavine limuna i sode bikarbone ili soli, te trakice i gelovi najčešće su preparati za instant izbjeljivanje zuba. Međutim, zbog abrazivnog djelovanja, dugotrajna upotreba ovakvih pasti, a posebno kućnih preparata stvara oštećenja i stanjuje zubnu caklinu, oštećuje zubno meso te može izazvati i bolnu preosjetljivost zuba, upozoravaju iskusni stomatolozi.

– Postoji niz preparata koje pacijenti koriste u kućnoj radinosti za izbjeljivanje zuba. Dovoljno je otići na Instagram i nemoguće je ne naletjeti na neki od preparata kojim se garantira uspješno izbjeljivanje zuba – upozorava doktor dentalne medicine Željko Rotim, u izjavi za 24sata.hr.

Prema njegovim riječima, recepti kao što su miješanje limunovog soka i soli, ili česta upotreba sode bikarbone najčešće rezultiraju oštećenjima cakline zuba i zubnog mesa, a tokom dugotrajnog korištenja i preosjetljivošću zuba, ali i nezadovoljavajućim rezultatima. Napominje kako i paste za bijeljenje neće promijeniti prirodnu boju zuba, a prečestim, korištenjem takvih proizvoda zapravo možemo nanijeti sebi više štete nego koristi jer oštećujemo caklinu zuba.

– Posebna grupa proizvoda koje susrećemo na tržištu su tzv. “whitening products” – razne paste za izbjeljivanje zuba. One u svom sastavu imaju jače abrazivne sastojke od normalnih pasti čime skidaju površinske pigmente sa zuba, ali neće promijeniti prirodnu boju zuba – napomenuo je Rotim.

Dodaje i kako rezultati profesionalnog izbjeljivanja zuba ovise o metodi izbjeljivanja koju koristimo, početnoj boji zuba te o njihovoj propusnosti. Zubi koji su po nijansi žući općenito su povoljniji za izbjeljivanje od onih sivih nijansi, odnosno dobiveni rezultati su bolji i pacijenti su zadovoljniji. Rezultati postignuti izbjeljivanjem vide se tek nakon dvije sedmice kada se caklina u potpunosti rehidrira.

Koliko će efekti izbjeljivanja trajati zavisi prvenstveno o navikama samog pacijenta. Prve dvije sedmice nakon zahvata zabranjeno je pušenje i potrebno je izbjegavati obojene napitke, poput kafe, vina i čaja. Ponovno izbjeljivanje zuba se ne preporučuje unutar godine dana od dana prvog izbjeljivanja.

Stomatologinja Vesna Barac Furtinger dodaje i kako paste za zube iz domaće radinosti zapravo treba nazivati preparatima za pranje zuba jer ne sadrže abraziv, mikročestice koje mehanički otklanjaju nečistoću iz usne šupljine. Furtinger pojašnjava kako je izuzetno važno da te čestice budu neopasne za zubnu caklinu, jer inače dolazi do efekta kao da zube peremo najobičnijim sredstvom za čišćenje posuđa. Također upozorava da u domaćoj proizvodnji nemoguće je usitniti abraziv na pravi način.

– Duža upotreba limuna i sode bikarbone odražava se na zubnu caklinu i ona se s vremenom istanjuje, što može dovesti do pucanja zuba – otkriva Barac Furtinger.

Preporučuje kombinaciju sode bikarbone i vode, ali samo kao vodicu za ispiranje usta.

Izvor: 24sata.hr

Related posts