Stižu turbine za vjetroelektranu Podveležje: BiH konačno kroti hercegovački vjetar

„Elektroprivreda BiH“ izgradila trafostanicu te dogovorila izgradnju priključnog dalekovoda

BiH konačno kroti hercegovački vjetar

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) uspjela je nedavno izgraditi trafostanicu putem koje će energija biti prebacivana u energetski sistem BiH u sklopu projekta izgradnje vjetroelektrane Podveležje u Mostaru, otkriva naš list.

Gepostet von Dnevni avaz am Donnerstag, 30. Januar 2020

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ (EPBiH) uspjela je nedavno izgraditi trafostanicu putem koje će energija biti prebacivana u energetski sistem BiH u sklopu projekta izgradnje vjetroelektrane Podveležje u Mostaru, otkriva naš list.

Velika investicija

Ovo je važan korak ka izgradnji prve vjetroelektrane u BiH koja će biti u državnom vlasništvu.Izgradnja prve vjetroelektrane u državnom vlasništvu vrijedna je 162 miliona maraka (83,2 miliona eura). Instalirana snaga iznosit će 48 megavata, a godišnja proizvodnja električne energije 115 gigavata.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 730.594px;”>Urađeni i pristupni putevi, montažni plato - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Urađeni i pristupni putevi, montažni platoFOTO: AVAZ

Kako nam je pojašnjeno iz EPBiH, na realizaciji vjetroparka Podveležje do sada je u potpunosti završena i izgradnja montažnih platoa i pristupnih puteva, trafostanica, ali i kablovske i fiberoptičke mreže kompletnog parka.

„Elektroprivreda BiH“ je s državnom kompanijom „Elektroprijenos“ ugovorila izgradnju priključnog dalekovoda vjetroelektrane na prijenosni sistem ukupne vrijednosti 2,2 miliona KM i radovi na izgradnji dalekovoda su trenutno u toku, a ovaj dio posla trebao bi biti završen do ljeta 2020. godine – kažu iz EPBiH za „Avaz“.

„Siemens“ oprema

U narednom periodu očekuje se isporuka vjetroagregata, turbina, generatora stubova i prateće opreme, proizvedenih u „Siemensovim“ tvornicama u Danskoj. Radi se o 15 turbina, vrijednih 69 miliona eura.

– Do isporuke je sada potrebno projektirati i uraditi temelje za vjetroagregate. Ukupna vrijednost ovog djela projekta je 134 miliona KM. Također, kroz projekte prijateljskog okruženja EPBiH je uložila i dva miliona KM u sanaciju lokalnih puteva u naseljima koja su u neposrednoj blizini ove investicije – kažu iz EPBiH.

Očuvanje životne okoline

Vjetropark Podveležje prepoznat je kao jedan od projekata koji daju podršku očuvanju životne sredine i energetskoj efikasnosti i među strateškim je ciljevima „Elektroprivrede BiH“. Ova državna firma je nad ovim projektom dobila koncesiju na 30 godina.

Izvor:avaz

Related posts