Štetne stvari koje često radimo svojim pametnim telefonima

Postoje stvari koje svi radimo svojim mobilnim uređajima, ali su ustvari veoma štetne.

Malo vode neće škoditi

Čuvajte svoje uređaje od vode. Ako se ipak dogodi da upadnu u vodu, najprije izvadite bateriju jer je ona najosjetljivija, potom SIM i memorijske kartice. Isto upozorenje važi i za područja i prostorije sa visokim procentom vlage u vazduhu, kao što su saune, jer uređaj može da povuče vlagu čak i ako je vodootporan.

Gdje ostavljamo telefon

U korpi bicikla ili nekom drugom mjestu gdje je stalno podložan pomjeranju i udarcima, nije dobro ostavljati mobilni telefon. Svi ti mali udarci štete vašem uređaju, a stanje postaje gore s vremenom i što više udaraca pretrpi. Stavite ga u džep ili torbu, čak i za vrijeme vožnje u automobilu.

Pražnjenje prije punjenja

To pravilo je važilo za starije baterije, ali onima u novijim uređajima to neće škoditi. Istina je da baterije imaju određen vijek trajanja koji se mjeri količinom punjenja, ali samo u procentima. Idealno bi bilo bateriju držati na 20 do 80 osto napunjenosti, dakle, ne dopustiti da se isprazni ili napuni do kraja.

Isto tako, ako mobilni ostane duže na punjaču, to neće direktno naškoditi bateriji jer se ona ne može “prepuniti”.

Jeftini punjači

Neki vlasnici smartfona kupuju jeftine univerzalne punjače ili baterije iz raznih razloga, ali time čine štetu svom mobilnom telefonu. Takvi proizvodi često nisu bezbjedni, vijek trajanja im je kraći i mogu da prouzrokuju neželjene posljedice kao što su opekotine, eksplozije ili požari. Budite oprezni i radije kupujte originalne uređaje. Koštaju više, ali se isplati.

Zaštitna maska tokom punjenja

Maska može da zadržava toplotu, pa se uređaj i baterija mogu pregrejati, što dovodi do neželjenih, pa čak i opasnih posljedica. Na tržištu je mnogo maski i ako proizvođač nije odobrio onu koju koristite, uvijek je skinite sa mobilnog telefona prilikom punjenja.

Sunce i vrućina

Visoke temperature su najgora stvar za litijum-ionske baterije kakve koriste pametni telefoni, a sunčeva svjetlost nije dobra za ekran. Ako je mobilni duže izložen svjetlosti, boje i kontrast ekrana mogu da izblijede. Najbolje bi bilo da mobilni uvijek čuvate dalje od izvora jakog svjetla i toplote, po mogućnosti na sobnoj temperaturi.

Isto je i sa hladnoćom. Na hladnijem vremenu bateriji treba više energije za rad, pa čuvajte mobilne telefone u unutrašnjim džepovima jakni ili u zaštitnim maskama.

Pogrešne pozadine

Svijetle pozadine, čak i statične fotografije, zahtijevaju više energije za napajanje. Kako je upravo početni ekran mjesto na koje najčešće bacimo pogled, on troši mnogo. Zato zamijenite svoju pozadinu nekom tamnijom i jedno punjenje baterije će trajati duže.

Isto je i sa osvjetljenošću ekrana. Kad god ste u mogućnosti, smanjite je na minimum.

Ne čistimo telefon

Poznato je da mobilni telefoni ponekad sadrže više bakterija nego WC šolja. Ekran nemojte čistiti sredstvom za čišćenje stakla. Umjesto toga, koristite mekanu krpicu koja ne ostavlja svoje niti na ekranu.

(b92)

Related posts