State Department: Imamo vjerodostojne informacije o Špirićevoj korupciji

Američki State Department jučer je uveo sankcije Nikoli Špiriću, članu SNSD-a i zastupniku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i članovima njegove uže porodice. Iz State Departmenta za Klix.ba su objasnili na osnovu čega su Špirićima uvedene ove mjere.

“State Department ima vjerodostojne informacije da je Nikola Špirić sudjelovao u javnoj korupciji, uključujući prihvatanje koristi u zamjenu za obavljanje javnih dužnosti i uplitanja u javne procese tokom njegovog mandata kao člana Zastupničkog doma PS BiH”, navodi se u odgovoru glasnogovornika State Departmenta.

Dalje se ističe da u slučaju kada državni sekretar ima vjerodostojne informacije da je službenik involviran u značajnu korupciju i /ili grubo kršenje ljudskih prava, odjeljak 7031 (C) zahtjeva imenovanje službene osobe i njihove članove uže porodice.

Na pitanje da li SAD razmatraju sankcije protiv još nekih političkih zvaničnika iz BiH, rečeno je da se neke oznake vrše javno, a druge privatno.

“Aktivno pregledavamo slučajeve i primjenjujemo ovlasti globalno. Ovisno o posebnim okolnostima, neke oznake se vrše javno dok su druge obavljene privatno”, kazali su nam iz State Departmenta.

Iz Ureda za odnose s javnošću Američke ambasada u BiH danas je za Klix.ba, između ostalog, rečeno da je s obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, važno da vlasti i javnost BiH budu upoznate o tome koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost gospodina Špirića u koruptivne aktivnosti. Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprječavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije.”

Related posts