Staru lađu kod Sanskog Mosta izvaditi i konzervirati

Staru lađu koja je prije više od stotinu godina plovila Sanom i čiji se ostaci i danas naziru na lokalitetu Delića brod u Sanskom Mostu, na dubini od svega pola metra, potrebno je izvaditi i konzervirati. Istakao je to Jasmin Zukanović, profesor fizičkog vaspitanja i zaljubljenik u istoriju ovog grada, koji navodi đa je lađa pripadala nekada poznatom sanskom trgovcu Jovi Deliću, koji ju je potopio odmah na početku Prvog svjetskog rata.

“Postojala je opasnost da lađu konfiskuju tadašnje austrougarske vlasti, što Delić nije želio dozvoliti. Tokom rata on je preminuo, a lađa nikada nije izvađena”, kaže Zukanović.

Dodaje kako su ostaci ovog plovila, koje je bilo dugačko 25 i široko pet metara, dok je njegova nosivost iznosila 40 tona, desetinama godina prekrivani riječnim nanosima, muljem i pijeskom, zbog čega se danas naziru tek njegovi obrisi.

On je uvjeren kako je kostur lađe u potpunosti očuvan. Kaže kako je svoju ideju prezentirao na nekoliko adresa, pa i lokalnim vlastima, ali da nikada nije bilo volje da se nešto uradi po tom pitanju.

“Uvjeren sam kako bi lađa, kada bi se izvadila i konzervirala, bila prvorazredna atrakcija. Sem toga, Sana više nije plovna rijeka, a prije stotinu godina njome su plovile velike transportne lađe”, objašnjava Zukanović. Prema njegovim riječima, postojalo je desetak takvih lađa i one su pripadale uglednim sanskim trgovcima i industrijalcima.

Istorijski izvori navode kako su ovakve lađe plovile Sanom i Unom sve do Siska, pa čak i do Beograda. S ovih prostora izvozilo se željezo, drvna građa, voće i drugi proizvodi, a uvozila se takozvana kolonijalna roba. Lađe su se kretale tako što su koristile brzinu riječne matice, a zanimljivo je kako ih je pri povratku vukla posada koja se nazivala galijaši.

Prema pomenutim izvorima, putovanje iz Sanskog Mosta do Siska u jednom i drugom pravcu trajalo je po mjesec dana. – pišu nezavisne.

Related posts