Šta se sve finansira iz obaveznog zdravstvenog osiguranja

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju koji je na snazi u Federaciji, kod obveznika uplate doprinosa kod kojeg se utvrdi da nije uplatio doprinose, obustavlja se dalje korištenje zdravstvene zaštite, izuzev hitne medicinske pomoći.

Po istom zakonu nema prepreka da zavodi zdravstvenog osiguranja naplate zdravstvene usluge koje nikada nisu ni pružene, jer radnici kojima se ne uplaćuje zdravstveno, se ne mogu ni liječiti. Mogu, ali da sve plaćaju iz svog džepa. Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare, kaže kako poslodavci smatraju da se mnogo toga mora promijeniti u zdravstvu.

Treba podići stopu PDV-a

– Mi smo protiv te generacijske solidarnosti. Ono što mi poslodavci zastupamo to je jedan projekat koji je star više od pet godina, a radio ga je Zavod za programiranje razvoja u Federaciji BiH i gdje je predloženo povećanje stope PDV-a. I prijedlog je da se iz tog povećanja namiri ono što se zdravstvu treba dati. Otprilike, u tim projektima koji su rađeni, tražilo se podizanje stope PDV-a za dva-tri posto. To znači podizanje PDV-a sa 17 na 19 ili 20 posto. Mi bi mogli imati sa tim besplatno zdravstvo za sve ljude u Federaciji BiH – govori nam Ibrahimpašić.

Dodaje kako svakako prije toga zdravstvo treba reformirati.

Danas, primjera radi na plaću od nekih 1.000 KM se uplaćuje blizu 200 KM mjesečno za zdravstvo. Za godinu dana je to oko 2.400 KM, a vrlo često se događa da uposlenik u tom periodu se obrati ljekari jednom ili dvaput. I mnogi se s pravom pitaju gdje idu ti novci?

– Sredstva ostvarena u obaveznom zdravstvenom osiguranju koriste se za pružanje zdravstvenih usluga i ostvarivanje drugih prava koja su u neposrednoj vezi sa korištenjem zdravstvene zaštite. Pored usluga zdravstvene zaštite, iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja se finansiraju i druga prava kao što su prava na lijekove utvrđena Esencijalnom listom lijekova, ortopedska i druga pomagala. Te, prava na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad, odnosno za vrijeme bolovanja – objasnili su ranije za Faktor iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Valjda ćemo i mi jednog dana u EU

Pričali smo i s Avdijom Halilovićem, radnikom “Željezare” Zenica.

– Mi posljednjih par godina nismo imali uplaćeno zdravstveno, u tom periodu se nismo mogli liječiti, ali to neće spriječiti nadležne zdravstvene institucije da za taj period potražuju nekoliko miliona KM od firme, što je nama nevjerovatno. S druge strane, i kada smo se mogli liječiti, izbjegavali smo jer pored redovne uplate od vas se traže da plaćate razne participacije. Snalazimo se kako znamo i umijemo. Definitivno treba mijenjati zakone na koje se pozivaju. Svi kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja rade po istom principu. Pa imate radnike za koje se uplaćivalo zdravstveno i po 30 godina, a oni su možda deset puta otišli ljekaru i gdje je otišao njihov novac. Ali, eto i mi ćemo valjda jednog dana morati u Evropsku uniju, a gdje se ovakve nebuloze neće tolerisati – govori Halilović.

/faktor.ba

Related posts