Šta nakon samita u Zagrebu: Hoće li BiH na ljeto konačno dobiti kandidatski status?

Lideri zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana jučer su na prvom online samitu u Zagrebu usvojili deklaraciju koja bi za BIH mogla značiti i konačnu dodjelu statusa i to vrlo skoro.

Ova konstrukcija se ne može naći nigdje u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj jučer, ali mogu rečenice poput “trenutna pandemija pokazatelj je da EU i Zapadni Balkan zajedničke izazove rješavaju zajedno”, “EU prepoznaje i dragocjenu podršku koju je za vrijeme pandemije Zapadni Balkan pružio neposrednom susjedstvu i EU”.

Analogno tome, te najavi u jučerašnjoj deklaraciji da je “EU odlučna da dodatno pojača svoj angažman na svim nivoima da bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju regiona”, na neki način obavezuje EU na više iskrenosti prema regionu, a posebno prema BiH kada je riječ o daljnjim koracima ka članstvu.

Sam predsjedavajući Predsjedsništva BiH Šefik Džaferović jučer je izjavio kako postoje šanse, ujedno izrazivši nadu, da ćemo prilikom narednog paketa proširenja, koji će biti u junu, ući u fazu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Simptomatična je svakako i izjava drugog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je izjavio da “samo održavanje konferencije, do kojeg je došlo bez obzira na trenutnu situaciju, pokazuje da ne postoji kriza koja može spriječiti iskrene partnere da razgovaraju o modelima svoje buduće saradnje”.

Ipak, u jednoj rečenici se u Zagrebačkoj deklaraciji ističe i da će sve ovisiti o konkretnom napretku u oblasti vladavine prava i socio-ekonomskih reformi, kao i o poštovanju vrijednosti, pravila i standarda EU u pojedinim zemljama.

Izvor: Klix.ba

Related posts