Sony novim digitalnim tabletom doslovno želi zamijeniti papir

Zbog široke upotrebe i dostignuća tehnologije papir je zastario i sve se manje koristi. Umjesto što nosimo brojne knjige ili sveske, koristimo lagane tablete na kojima možemo pohraniti neograničenu količinu informacija. Upravo to je podstaklo kompaniju Sony da napravi najnoviji digitalni tablet “papir” DTP-RP1.
Sony u suštini želi u potpunosti ukinuti korištenje papira. DTP-RP1 ima ekran veličine 13,3 inča za koji iz kompanije tvrde kako će poboljšati iskustvo pisanja zabilješki digitalnom olovkom. Ekran je nekližući, što korisnicima daje osjećaj kao da zaista pišu po papiru. Novi dizajn tableta mu mogućava da bude mnogo tanji, lakši i brži od prethodnika. Sony naglašava kako je cijeli uređaj debljine oko 30 listova papira, prenosi The Verge.
Kompanija Sony je razvila i novu aplikaciju Digital Paper koja se koristi u kombinaciji s novim tabletom. Ona se može koristiti za lakše pretvaranje i prebacivanje svih formata dokumenata na tablet DTP-RP1. Nažalost, novi tablet podržava samo PDF dokumente.

Prodaja tableta DTP-RP1 počinje 5. juna u Japanu, a koštat će blizu 1.300 KM, prenosi The Verge.

Related posts