Somalci u BiH prodavali lažne Italijanske dokumente za 500 eura, pa preko Bihaća planirali u EU

Državljani Somalije uhapšeni su  zbog osnovane sumnje da su krivotvorili dokumente Republike Italije koje su u BiH namjeravali prodavati po 500 eura, saznaje „Dnevni avaz“.

Ova grupa uhapšena je prije tri dana u Sarajevu, a jedan od njih, koji ima i državljanstvo Italije, lišen je slobode na Sarajevskom aerodromu na letu iz Istanbula.

Provjerom prtljaga pronađeno je 18 krivotvorenih dokumenata koji su organizirano trebali biti podijeljeni. Riječ je o šest putnih isprava, šest ličnih karata i šest dozvola za boravak u Italiji.

Svi ovi dokumenti glasili su na različita imena i bili namijenjeni ilegalnim migrantima, koji su iz Somalije došli preko Crne Gore i Srbije u BiH.

Oni na ročištu za određivanje pritvora nisu krili da su dokumenti lažirani, a ispričali su da na taj način žele doći do zapadnoevropskih zemalja. Jedan od njih, na upit sudije, kazao je da je u Somaliji bio profesionalni vojnik i da su pare za pasoše uzimali u Somaliji, a dokumente namjeravali onda podijeliti u BiH.

Pojasnili su da im je ruta dolaska u BiH vodila kroz Crnu Goru i Srbiju, nakon čega su iz Sarajeva išli do Bihaća, odakle su dalje htjeli prema EU, tačnije Švedskoj.

Related posts