Sjećanje na zločine: Krici iz sale "Partizan" odzvanjali su Fočom

Polaganjem cvijeća pred sportskom salom ”Partizan”, protestnom šetnjom kroz grad, te bacanjem ruža u Drinu sa mosta u blizini ratnog logora KPD Foča, „Žene u crnom“ u Foči su obilježile Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Ovoj organizaciji pridružilo se i nekoliko udruženja žrtava rata iz BiH.

Jako je važno što je ovaj dan obilježen u gradu u kojem su se desili zastrašujući zločini nad ženama, kazala je Staša Zajević, predsjednica Udruženja „Žene u crnom“.

– Oduvijek je tijelo žene bilo bojno polje, dio vojne strategije, ali i mržnje i ponižavanja. Jako je važno da se ovo dešava u gradu koji je dostigao zastrašujuće dimenzije zločina nad ženama. Najveći broj tih zločina je ostao nekažnjen, traume su neprevaziđene i društvena zajednice Foče mora smoći snagu da uvaži zahtjeve preživjelih za dostojanstvom i da usliši molbu da se obilježe mjesta zločina – kazala je Zajević.

O zločinima u Foči svjedočila je Sanela Altoka, koja je imala samo 12,5 godina kada je u Foči izgubila kompletnu porodicu, a i sama bila žrtva zločina.

Pred salom ”Partizan”, koja je u fazi rekonstrukcije, Sanela se prisjeća vremena u kojem je žrtvama torture zatočenim u njoj donosila vodu.

– Stradali su mi roditelji, amidže, strine, kompletna porodica. Preživjelo je samo nas petero djece. Došla sam zbog sebe i svoje majke koju još nisam pronašla. Tog 13. avgusta sestra i ja smo se dogovorile da, ako tad iz Foče ne izađemo, skočimo u Drinu. To nam je bio jedini izlaz. Dijete sa 12,5 godina tako je razmišljalo nakon što je prethodno bilo u logoru i kućnim pritvorima i prošlo sve što ne bi čovjek poželio nikom da preživi. Ovdje se dešavao horor. Žene, djeca, ubistva, silovanja. Krici su se čuli 500 metara okolo – kaže Sanela.

Halida Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata Foča 92.-95., pronašla je posmrtne ostatke dvojice braće, a tijelo supruga i danas krije rijeka Drina.

– Foča je u vrhu ljestvice u BiH po stradanju žena. Čak 31 posto žena je stradalo na ovom području, što govori o karakteru rata koji se vodio na ovim prostorima. Vjerujem i nadam se boljem sutra – kazala je Uzunović.

Nakon programa „Pogledaj se u ogledalo“ na mostu u Foči, predstavnice udruženja žrtava rata posjetile su i zloglasnu Karamanovu kuću kod Miljevine, gdje su položile cvijeće.

(Vijesti.ba / Avaz)

Related posts