SDP i DF za izmjene Izbornog zakona imaju podršku SDA, HNS nezadovoljan

Predstavnici Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije održali su danas konsultacije s predstavnicima drugih stranaka u Parlamentu Federacije BiH kako bi se konsultovali o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Šefik Džaferović je u ime Stranke demokratske akcije kazao da su im prihvatljiva rješenja izmjena i dopuna Izbornog zakona, koje su uputili SDP i DF.

Predstavnici HNS-a su kazali da je njihov stav da dio tog prijedloga, vezan za izbor delegata u Dom naroda, ne može biti obuhvaćen ovim entitetskim prijedlogom izmjena Izbornog zakona.

Zoran Mikulić je u ime SDP-a kazao da očekuju da će se na državnom nivou usvojiti izmjene Izbornog zakona, gdje će stajati kako će se imenovati delegati u domovima naroda na svim nivoima.

“Moramo riješiti to pitanje kako bismo mogli implementirati izbore naredne godine”, poručio je Mikulić s današnje konferencije.

Naveo je da se veći dio njihovih sagovornika slaže s njihovim rješenjima da u parlamentarnoj diskusiji dođe do konkretnih rješenja.

“Uvažavajući stav Vencijanske komisije, koji kaže da se zakoni ne mogu usvajati u izbornoj godini, opredijelili smo se da ovaj zakon uputimo ranije u parlamentarnu proceduru”, istakao je Zoran Mikulić.

Naveo je da ničiji prijedlog nisu odbacili, ali da je većina stranaka izjavila da taj zakon nije prihvatljiv i da odstupa od Ustava.

“Zahtjev mora sadržavati presude po apelaciji Bože Ljubića”, poručili su iz SDP-a, dodavši da su svjesni da HDZ ima određene sugestije na izbor u Domu naroda, ali da su sigurni da se može naći rješenje.

Iz SDP-a su istakli da su ponudili jedno rješenje i da očekuju da će se s predstavnicima drugih stranaka usaglasiti kroz parlamentarne konsultacije. – piše Klix.

Related posts