SDA: Zbog Dodikovih blokada država je spriječena da reagira na migrantsku krizu

Dodikovo istrajavanje u tome da ne omogući ni angažovanje Oružanih snaga BiH radi zaustavljanja migranata na istočnoj granici pokazuje da je on spreman žrtvovati sigurnost građana, navodi se u saopćenju.

Problem migrantske krize ključno je pitanje za Evropu, a posebno za zemlje regije. Kako će BiH reagirati, još je nejasno do kraja, s obzirom na blokade državnih institucija, saopćeno je iz SDA, iz koje su uputili kritike na račun Milorada Dodika zbog opstrukcija.

– Višemjesečna zabrinutost predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o pitanju migrantske krize pokazuje ovih dana svoju licemjernu suštinu. Mjesecima je Dodik zvonio na sva zvona kako državne institucije trebaju efikasnije reagirati na migrantsku krizu, a sada kada BiH prijeti najopasniji migrantski talas, on blokira državne institucije i sprečava ih da zaštite sigurnost građana – navodi se u saopćenju. 

Već sedmicama Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH nisu u mogućnosti da normalno zasjedaju zbog toga što kadar iz entiteta RS blokira proces odlučivanja. 

– Nastojanja predsjedavajućeg Vijeća ministara da organizira sjednice Vijeća ministara, na kojima se ništa neće odlučivati, već samo primati određene informacije k znanju, predstavljaju paravan kojim se pokušava sakriti činjenica da Dodik onemogućava državu da odgovori najozbiljnijem sigurnosnom izazovu – piše u saopćenju SDA. 

Prema izvještajima s tursko-grčke granice, iz Turske je u Grčku prešlo više od 130.000 migranata. Uveliko se priča o zatvaranju granica i stavljanju ovog pitanja pod kontrolu.

U BiH se već nalazi više od pet hiljada migranata u kampovima i privatnom smještaju.

– Dodikovo istrajavanje u tome da ne omogući ni angažovanje Oružanih snaga BiH radi zaustavljanja migranata na istočnoj granici pokazuje da je on spreman žrtvovati sigurnost građana, a najviše onih u entitetu RS, radi svojih političkih avantura i ucjena, zaključuje se u saopćenju.

Izvor: Avaz.ba

Related posts