SDA, DF, SBB i SDP definisali šest principa u vezi s Ljubićevom apelacijom, bit će ponuđeni HDZ-u

SDA, DF, SBB i SDP definisali su na današnjem sastanku šest principa u vezi s provedbom Odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a Denis Bećirović je za Klix.ba objasnio da su razrađeni principi dogovoreni na jučerašnjem sastanku lidera stranaka.

“Šest principa danas definisanih bit će ponuđeni i HDZ-u, ali je i na predsjednicima ovih političkih stranaka, SDA, DF, SBB i SDP, da se dogovore o detaljima”, kazao je šef Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu PS BiH Damir Bećirović.

Na današnjem sastanku doneseni su sljedeći principi:

1. Potrebno je uspostaviti punu simetriju između Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS tako što će se nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH izjednačiti s nadležnostima Vijeća naroda RS.

2. U Domu naroda Parlamenta FBiH bit će najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu.

3. Distribucija preostalih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH bit će utemeljena na popisu stanovništva iz 1991. godine.

4. Prilikom distribucije preostalih mandata po kantonima poštovat će se princip proporcionalnosti.

5. Osigurat će se ustavna garancija da će svaki Klub naroda biti popunjen.

6. Potrebno je spriječiti svaku manipulaciju etničkog izjašnjavanja u skladu s međunarodnim standardima koje je BiH preuzela.

Bećirović je kazao da će principi biti ponuđeni HDZ-u, ali da nije siguran da li će oni biti prihvaćeni.

“Na osnovu dosadašnjih dešavanja mogu reći da ne vidim spremnost HDZ-a da razgovara o ovom prijedlogu”, zaključio je Damir Bećirović.

Related posts