Sastanak Mektića sa predstavnicima USK i lokalne vlasti bez konkretnih zaključaka

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas u Bihaću sa predstavnicima kantonalnih i lokalnih vlasti nije postigao dogovor o pronalasku objekta za smještaj migranata, koji na putu ka zemljama Evropske unije dolaze na područje Unsko-sanskog kantona, javlja Anadolu Agency.

Nakon višestanih razgovora između Mektića, premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića, gadonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića i načelnika Cazina Nermina Ogreševića, uz prisustvo ministra unutrašnjih poslova Anela Ramića, dogovor nije postignut.

Prema Mektićevim riječima, lokalna zajednica mora odrediti prostor u koji žele smjestiti migrante, a Ministarstvo sigurnosti će infrastrukturu i objekte dovesti u red.

– Bit ću do kraja otvoren i kazati da smo mi bili spremni da ta lokacija budu hale Agrokomerca i da migrante tu smjestimo, ali je Evropska unija odbila da to finansira zbog, kako je rečeno, blizine granici sa Republikom Hrvatskom. I mi sad nemamo niti jednog objekta u opciji, osim hotela “Sedra” za koji je rečeno da može primiti samo 300 osoba, a to nije dovoljno. Mi imamo na raspolaganju još šatora i kontejnera, ali gdje da ih smjestimo? To mora biti pristupačno mjesto koje ima put, struju i vodu, ali mi ga nemamo – istakao je Mektić, koji je za sve okrivio međunarodnu zajednicu.

Prema riječima Huseina Rošića, održano je niz sastanaka lokalnih i kantonalnih vlasti sa predstavnicima državnih institucija, ali bez značajnijih pomaka kada je u pitanju ovaj problem.

– Tražio sam od ministra Mektića da se rastereti Unsko-sanski kanton i jasno smo naglasili da smo protiv toga da hotel “Sedra” bude lokacija u koju će se smjestiti migranti, a takvog stava su i moje kolege gradonačelnici. Trenutno imamo oko 3.000 migranata u kantonu bez onih koji borave u privatnim smještajima što znači da je ta brojka i veća. Mi nemamo više strpljenja i ne možemo više to tolerisati. Nadamo se da će ministar Mektić prenijeti naše stavove Sarajevu i da će se poduzeti nešto kako bi se spriječili masovni dolaci migranata u naš kanton ili ćemo mi sami uzeti stvar u svoje ruke – kazao je Rošić.

Kako je na kraju istaknuto, sastanak je protekao bez konkretnih zaključaka i prijedloga rješenja.

Related posts