Opet bez dogovora o lokaciji za migrante u USK, hotel Sedra u Cazinu nije rješenje

I dalje je nepoznato gdje će biti lokacija na kojoj će boraviti nekoliko hiljada migranata koji se trenutno nalaze u Unsko-sanskom kantonu, a to definitivno neće biti hotel Sedra u Cazinu kojeg je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio kao budući prihvatni centar za migrante.

Zaključak je to današnjeg sastanka u Bihaću kojem su prisustvovali ministar Mektić, premijer USK Husein Rošić, gradonačelnici Bihaća i Cazina Šuhret Fazlić i Nermin Ogrešević, kao i predstavnici pojedinih međunarodnih i nevladinih organizacija.

“Ja sam ovdje bio prije mjesec dana i rekao sam da lokalne zajednice moraju odrediti lokaciju na kojoj će migranti boraviti. Mi danas nismo došli do tog dogovora. Evo možda će u Sedri biti smješteno oko 300 djece i žena. Gdje će ostali? Neka nam lokalne zajednice ponude objekte koje ćemo mi dovesti u funkciju i smjestiti migrante. Toga nemamo. Čak i kada smo pronašli lokaciju Agrokomerca, EU je odbila da finansira zbog blizine granice sa Hrvatskom. I trenutno nemamo nijednog drugog objekta u opticaju. Nikakvih opcija nemamo, osim te Sedre, iako je za mene Agrokomerc i dalje opcija”, rekao je Mektić.

On je ponovio svoje ranije stavove da je Evropska unija kriva za migrantsku krizu i da bi ona trebala kontrolisati ove procese. Također, demantirao je nedavnu izjavu direktora Federalne uprave policije koji je u Bihaću izjavio da je većina migranata u BiH ušla preko zvaničnih graničnih prijelaza.

“Ja ne vjerujem da je to gospodin Lukač rekao. To je nemoguće. Nijedan nije prešao na regularnom graničnom prijelazu. Kako je mogao preći bez vize, bez putne isprave? Šta je pokazao graničnom policajcu? To jednostavno nije tačno. Ako je to rekao, a ne mogu da vjerujem da jeste, to je nebuloza. Onda on ne poznaje elementarne stvari kako funkcionišu stvari kontrole i nadzora državne granice”, rekao je Mektić.

Premijer USK Husein Rošić kazao je da se napokon mora početi prelaziti sa riječi na djela.

“Od ministra smo tražili da se Unsko-sanski kanton rastereti migranata, a ne da se stekne dojam da samo Unsko-sanski kanton ima migrantsku krizu. Mi smo danas rekli da smo protiv toga da hotel Sedra bude migrantski centar, izuzev da se jedan dio porodica sa djecom, u dogovoru sa vlasnikom hotela, stave u tu funkciju”, rekao je Rošić.

On je rekao da je danas pristiglo pristiglo 60-tak šatora za smještaj migranata u halama u Agrokomercu.

“To je kap u moru. Evropska komisija je rekla da neće finansirati taj projekat i jasno je da je on osuđen na propast. Tražimo da se ovaj problem distribuiše na cijelu eritoriju države, a ne samo USK. Nama se stalno imputira da je ovo migrantska ruta. Činjenica je da je Hrvatska granica zatvorena, ljudi se čak iz Slovenije, pa i drugih dijelova BiH gdje pređu granicu, opet se vraćaju na GP Izačić. I to je za nas neprihvatljivo. Trenutno na prostoru Grada Bihaća, po evidenciji MUP-a USK, ima oko 3.000 migranata, bez onih kojih su u privatnim smještajima. Naše strpljenje je, što narod kaže, dogorilo i mi to više nećemo tolerisati”, istakao je Rošić.

Načelnik Cazina Nermin Ogrešević kazao je da je također protiv toga da prihvatni centar za migrante bude na teritoriji Grada Cazina.

“U nedostatku konkretnih i kvalitetnih rješenja, očito se pribjegava i onima koja nisu tako dobra. Puno vremena se izgubilo i insitucije države se zakasnile da reagiraju. Hotel Sedra ne ispunjava uvjete i ona ne može biti migracioni centar u kapacitetima kako je zamišljeno. Uostalom, radi se o privatnom vlasništvu i jedino ako se sa vlasnikom dogovori smještaj za porodice i djecu na razini broja kreveta koji postoji. Tamo ne može zasigurno boraviti 1.000 ili 2.000 ljudi. Mi smo danas jednostavno željeli poručiti da u ovaj kanton dolazi sve veći broj migranata i da je to problem. Migracioni centri postoje i u drugim dijelovima BiH, međutim oni nisu iskorišteni i prazni su, a migranti se usmjeravaju prema USK. Ovo je problem države, a ne jdne regije ili grada”, istakao je Ogrešević.

klix.ba

Related posts