Sarajevo u prazničnom ruhu: Zasjale gradske ulice, jelka postavljena kod katedrale

U Sarajevu su večeras upaljene praznične lampice, a jelka je postavljena kod katedrale. Grad je u prazničnom ruhu, a zasjale su ulice od Čaršije do Ilidže. Dekoraciju su radnici KJKP Park postavili tokom prethodnih dana i to nažalost potpuno istu kakvu smo gledali i prethodnih godina jer ovo preduzeće nema dovoljno sredstava da kupi novu.

Kako nam je rekla glasnogovornica KJKP Park Aldijana Hamza, ukrašavanje gradskih ulica i trgova se, bez obzira na to što se radi o glavnom gradu, finansira samo iz Budžeta Kantona Sarajevo. Jedina novina je što će ove godine prvi put biti okićena i Alipašina ulica.

“Riječ je o sredstvima koja se izdvajaju u okviru cjelokupne godišnje dekoracije koja podrazumijeva obilježavanje svih međunarodnih, državnih i vjerskih praznika te obilježavanja bitnih datuma za KS, festivala i raznih manifestacija, a izvodi ih i realizira preduzeće Park i to elementima koji se gotovo u potpunosti proizvode u Parkovoj radionici. Na našu žalost, dekoracija se ne razlikuje u mnogome u odnosu na prethodne godine, mada mi u preduzeću Park, shodno raspoloživim finansijskim sredstvima, sve te dekorativne elemente popravljamo tokom ljetnih mjeseci u našoj radionici, mijenjamo dogorjele svjetlosne kablove, po sličnom principu izrađujemo nove i rekonstruišemo postojeće”, kazala je Hamza za Klix.ba.

Dekorativni elementi su prvo postavljeni na sajle koje se nalaze između zgrada s lijeve i desne strane u ulici Maršala Tita od Vječne vatre do BBI centra i u Ferhadiji, a nakon toga nastavljena je montaža dekorativnih elemenata na stubove javne rasvjete koji se nalaze na svim većim raskrsnicama od Ilidže u pravcu grada i obrnuto i to u ulicama Bulevar Meše Selimovića, Zmaja od Bosne i Maršala Tita. Dekorisan je i centralni dio općine Ilidža, odnosno Rustempašina ulica.

“Dekorativni svjetlosni elementi su postavljeni na stubove javne rasvjete u Vogošći, Trnovu i u Hadžićima, u centralnim dijelovima ovih općina, te u naselju Stup. Nakon što sve bude postavljeno uslijedit će i priključenje svih elemenata na električnu mrežu javne rasvjete. Osim nekoliko stotina dekorativnih elemenata montiranih na sajle i stubove javne rasvjete, svjetlosnim kablovima, odnosno ‘zavjesama’ ukrašeno je i nekoliko desetina stabala koja se nalaze uz veće saobraćajnice”, kazala nam je Hamza.

Ove godine praznično ruho prvi put ima i Alipašina ulica, zahvaljujući Općini Centar koja je, prema riječima Aldijane Hamze, jedina institucija u KS osim Vlade KS, koja se uključila u ukrašavanje i ulica koje do sada nisu bile uređivane na ovaj način.

Svjetlosni dekorativni elementi su postavljeni na potezu od kina Radnik do Kobilje Glave, što na stubove rasvjete, što na noseće sajle i s uključenjem javne rasvjete tokom noćnih sati svijetle.

Sarajevske ulice i trgovi će dekorativno ruho imati sve do 15. januara kada će biti isključeno s električne mreže i demontirano.

Iz Budžeta KS se godišnje izdvoji 80.000 KM za dekorisanje ulica Sarajeva tokom svih praznika, kantonalnih manifestacija, festivala i sl. Ova suma je neznatna u odnosu na onu koju izdvajaju glavni gradovi zemalja regije.

Primjera radi, Zagreb samo za kićenje izdvoji blizu 1,4 miliona KM, a dodatnih 1,4 miliona KM utroši na organizaciju Adventa, zbog čega je treću godinu zaredom osvojio titulu najljepšeg Adventa u Evropi. Beograd za prazničnu dekoraciju izdvoji 2,8 miliona KM, a ugovor za nabavku novih dekoracija potpisuju svake godine.

Related posts