Sara Nuhić, gimnazijalka iz Bosanske Krupe prvakinja BiH u poznavanju njemačkog jezika

Bosna i Hercegovina je dobila predstavnike na ”Internacionalnoj olimpijadi njemačkog jezika”.Trinaestog aprila,pod pokroviteljstvom Goethe Instituta u Sarajevu je održano Državno takmičenje iz njemačkog jezika pod nazivom “Olimpijada njemačkog jezika 2018.”.Takmičenjeje okupilo više od 40 učesnika, tačnije pobjednika regionalnih takmičenja iz cijele BiH uzrasta od 14 do 17 godina.

Učesnici su imali priliku pokazati svoje jezičke vještine u tri nivoa “Evropskog referentnog okvira” A2, B1 i B2.

Prvomjesto osvojila je Sara Nuhić,učenica Opće gimnazije iz Bosanske Krupe u kategoriji B2, Sara Zulić iz Bihaća,bila je najbolja u kategoriji B1, te su na taj način ostvarile plasman na ‘’Internacionalnu olimpijadu njemačkog jezika 2018“ koja će se održati u augustu ove godine, u njemačkom gradu Freiburgu. Treće mjesto u kategoriji A2 pripalo je Melihi Hodžić.

‘’Iako sam naporno radila i učila kako bih ostvarila najbolje rezultate, iskreno nisam očekivala pobjedu. Ovo je za mene pravo iznenađenje. Tokom takmičenja sam se jako dobro zabavila, upoznala mnogo novih prijatelja i svakako radujem se učešću na Internacionalnoj olimpijadi. Vjerujem da ću u Freiburgu dobro predstavljati našu zemlju i da ćemo se sa Olimpijade u Njemačkoj vratiti sa nagradama”, istakla je Krupljanka Sara Nuhić, pobjednica nivoa B2na ovogodišnjoj Olimpijadi njemačkog jezika.

Treba napomenuti da već dugo godina Opća gimnazija Bosanska Krupa ima iuuzetnu suradnju sa Goethe institutom kroz rane oblike suradnje.Uz duboko poštovanje prema trudu,radu ,takvu suradnju, zajedno učenicima, je započela i uspješno vodi profesorica Opće gimnazije Edisa Ćosić,koja je uspjela motivirati učenike da se dodatno angažiraju I ostvaruju izuzetne rezultate.
Uspjesi ne izostaju ni jedne godine.I prošle godine,u veoma jakoj konkurenciji škola iz cijele Bosne i Hercegovine ,tadašnja maturantica Opće gimnazije Asmira Ramić je osvojila treće mjesto,u konkurenciji najvišeg nivoa C1 na državnom takmičenju iz njemačkog jezika.
Broj onih učenika koji su usavršili njemački jezik u Općoj gimnaziji Bosanska Krupa je veliki,a zahvalnost na prilici koju pruža Goethe instut učenicima i učenicama ,kroz takmičenja i druge projekte je ogromna u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.
Goethe Institut ovakvu vrstu takmičenja provodi u više od 70 zemalja svijeta s ciljem unaprjeđenja interkulturalnog dijaloga i promoviranja njemačkog jezika.

Dževada Štancl/RadioBK

Related posts