Sanski Most: Zaboravljeni Rimski miljokazi

Rimski miljokazi, izuzetno vrijedni artefakti iz prošlosti ovih prostora, koji se nalaze u selu Stara Rijeka nadomak Sanskog Mosta, prepušteni su danas propadanju i zubu vremena. Prema riječima mještana, ovi masivni kameni spomenici iskopani su prije desetak godina prilikom obrađivanja jedne zemljišne parcele.

„Od tada stoje na ovom mjestu. S vremena na vrijeme dođu neki znatiželjnici, obiđu ih i fotografišu, ali niko nije ništa učinio kako bi se oni smjestili u neki muzej ili sličnu ustanovu.“, kaže jedan mještanin. On je dodao kako ovo nije jedini slučaj da su vrijedni kameni spomenici iz rimskog perioda pronađeni na području ovog sela, te tvrdi kako ima veliki broj sličnih predmeta u široj okolici ovog mjesta. Prema riječima istoričara, starim Rimljanima je ovo područje bilo izuzetno važno zbog željezne rude kojom je bogat ovaj kraj.

„Na ovom prostoru je postojao veliki broj rimskih talionica i o tome danas svjedoče velike gomile treske koja nastaje kao otpad u taljenju željeza. Rimljani su kopali i talili željezo te ga potom razvozili u razne dijelove svog carstva.“, kaže književnik i hroničar Amir Talić. On je dodao kako su i danas vidljivi ostaci starih puteva koje su koristili Rimljani, a pronađeni miljokazi bili su sastavni dio njihove infrastrukture.

Related posts