Sanski Most: Novo ruho za zgradu gdje je zasjedao ZAVNOBiH

Lokalne vlasti u Sanskom Mostu pokrenule su obnovu zgrade u kojoj je održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a, a podrška ovom projektu obećana je i s viših nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima načelnika ove općine Farisa Hasanbegovića, radi se o kulturnoistorijskom objektu od velike važnosti za ovaj grad, pa i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“U realizaciji ovog projekta sarađujemo sa institucijama koje se bave kulturnoistorijskom baštinom naše zemlje. Ova zgrada je značajna jer je u njoj održan važan istorijski događaj i smatramo da ona treba da bude obnovljena u izvornom obliku”, istakao je Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu trebalo bi da uslijedi izrada projektnog plana, a iduće godine planira se početak konkretnih građevinskih radova.

Pomenuta zgrada je porušena tokom ratnih dejstava u oktobru 1995. godine, kada je zapaljena i izgorjela do temelja, a u njoj je između 30. juna i 2. jula 1944. godine održano Drugo zasjedanje ZAVNOBiH. Prema riječima istoričara Velida Selmana, na ovom istorijskom događaju donesena je Deklaracija o ravnopravnosti naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini.

“Bio je to po mnogo čemu jedinstven istorijski dokument koji je garantovao punu ravnopravnost Srba, Hrvata i Muslimana, kasnije Bošnjaka, ali i ostalih naroda i narodnosti. To su temelji na kojima treba da se gradi i ova Bosna i Hercegovina”, smatra Selman.

/nezavisne

Related posts