Sanski Most: Dvadeset i peta godišnjica/Podsjećanje na dan uoči slobode ratne 1995. godine

Sanjani 10. oktobar obilježavaju kao Dan oslobođenja Sanskog Mosta. Aktivnosti na obilježavanju 25-te godišnjice počele su jučer posjetom nekoliko spomen obilježja, turbetu generala Mehmeda Alagića u Fajtovcima, šehidskom mezarju Vrhpolje Hrustovo i mezarju Greda. Aktivnosti su nastavljene i danas. Između ostalih, delegacije su posjetile nekadašnji logor „Sanakeram“ i lokalitet Domazet-Kruhari, a nakon toga je upriličeno otkrivanje centralnog spomen obilježja u selu Trnova…

SANSKI MOST, 9. oktobra – U sklopu obilježavanja dvadeset i pete godišnjice oslobođenja Općine Sanski Most, posjetama mjestima stradanja, polaganjem cvijeće i učenjem fatihe, danas je obilježena godišnjica zločina koji se dogodio u prostoru firme „Sanakeram“ u Husimovcima, te na lokalitetu Domazeti, gdje su ubijeni nedužni civili bošnjačke nacionalnosti.

Radi se o dva stravična zločina koja su se dogodila pred samo oslobađanje Sanskog Mosta, u oktobru 1995. godine. Bivši logoraši, članovi njihovih porodica, predstavnici društveno političkog života, te drugi građani posjetili su spomen obilježje ispred kruga nekadašnje tvornice keramičkih pločica „Sanakeram“ u naselju Husimovci, čime je obilježena 25. godišnjica zločina kojeg su pripadnici srpskih snaga počinili nad 12 logoraša bošnjačke nacionalnosti. Zločin je izvršen samo dan prije nego što su jedinice Armije RBiH oslobodile Sanski Most, a u „Sanakeramu“ je u tom trenutku bilo zatočeno oko 400 mještana okolnih bošnjačkih sela.

Izvor:  RTV USK

Related posts