Sada i Chicago ima svoj baščaršijski sebilj

I Chicago sada ima baščaršojski sebilj, i to zahvaljujući Sarajliji koji živi u njemu Nerminu Halvadžiji. Iako je u tom američkom gradu svio topli dom, i djeca se tamo rodila u braku Zdenke i Nermina, Sarajlija nikako ne posustaje u težnji da Chicago pomalo ‘boji’ bosanskim bojama.

Eto, napravio je i repliku najprepoznatljivije građevine njegovog rodnog grada.

Zajedno s Krajišnikom hadžijom Arifom, velikim majstorom i humanistom, koji je napravio mihrabe gotovo svih džamija u Chicagu, Nermin je prije dva mjeseca krenuo s ovim pravim malim poduhvatom.

I, eto, pojavio se sebilj visok oko dva i po metra, širine oko metar, koji ima i vodu.

“Alem na kupoli je vazna iz Kazandžiluka”, smije se Nermin, sretan što su mu sve vrijeme s radošću pomagali i sinovi Allen i Sandro.

Podsjetimo ovom prilikom i na to da je sadašnji baščaršijski sebilj sagrađen 1913. godine. Projektovao ga je arhitekta Aleksandar Witek, prema nacrtima starih sarajevskih sebilja, kojih je 1660. godine bilo oko 300, (ako je vjerovati putopiscu Evliji Čelebiji), a svi su stradali 1691. godine.

Poznato je i to da je bosanski vezir Mehmed paša Kukavica još 1753. godine naredio da se izgradi sebilj, ali je ovaj i porušen 1891. godine.

Sarajevo je, inače, uoči samoga rata, 1891. godine Beogradu poklonilo repliku baščaršijskog sebilja, a poklonilo ju je i Novom Pazaru.

Nakon prošloga rata, bosanska zajednica u St. Luouisu, za 250-tu godišnjicu ovog grada, poklonila je takođe repliku baščaršijskog sebilja, tako da ovaj Nerminov nije prvi u Americi.

Sebilji postoje i u Turskoj, u Konyi i u Bursi.

Sebilj je riječ arapskog porijekla i znači- zgradu na putu u kojoj ima vode. Ostalo je u starim spisima da je u prvim verzijama ove građevine jedan čovjek punio posude s vodom, i dijelio ih žednima, a neki vakifi su ga za to plaćali.

No, da je baščaršijski sebilj postao planetarno poznat posvjedočila je i vijest od prije nekoliko godina kada se u traileru svjetski popularnog filma Avengers:Age od Ultron, pojavio upravo sebilj, neki tvrde, zbog natpisa na ćirilici, ona beogradska replika.

Oslobođenje, kojeg Halvadžije čitaju i u Americi, imalo je veliku čast da prvo obznani ovaj novi sebilj, malo američki, malo bosanski Nerminov san.

/oslobodjenje.ba

Related posts