Rudari "Stranjana" poručuju: Ne izlazimo iz jame, gdje je otišlo 150 miliona maraka

Amir Fetić kaže kako bi se za 15 do 20 dana trebala iskopati komora koja bi obezbijedila posao za naredne dvije godine

Rudari neće izaći iz jame “Stranjani”, sve dok se ne riješi naš problem, a ovo što se radi je svjesno i neopravdano gušenje pogona, kazao nam je predstavnik jedne od brigada rudara jame “Stranjani” Amir Fetić.

Sad govore da će rudare iz “Stranjana” preraspodijeliti u “Raspotočje” i “Staru Jamu”, a mi imamo više posa nego oni. MI iskopamo 500 do 600 tona uglja za 12 sati. Tražili smo od inžinjera da se pregledaju karte i da se napravi nalaiza koliko koja jama može raditi, ali svi to uporno odbijaju da učine. Mi ulazimo u novu komoru i za 15 do 20 dana doći ćemo do novog iskopa kojim bi osigurali posao u naredne dvije godine – s ogorčenjem u gasu nam je ispričao Fetić.

On tvrdi da se iz političkih razloga “Stranjani” pokušavaju opteretiti dugom kako bi bili zatvoreni.

– Ukupan dug Rudnika Zenica je 200 miliona maraka, a “Stranjani” su dužni 50 miliona. Gdje je otišlo ostalih 150 miliona maraka?. Novac se ulagao i u “Raspotočje” i “Staru Jamu”, a sada se sav taj dug pokušava prebaciti na “Stranjane” – istakao je Fetić, napomenuvši kako se u jami trenutno nalazi 70 do 80 rudara iz sve tri smjene, a da su na površini samo oni koji ne mogu sići u jamu.

Related posts