Reakcije / Kad Klub Srba spašava Bošnjake na funkcijama: Sead Jusić bez komentara

Odluka Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da ne podrži smjenu zamjenika ministra odbrane Seada Jusića mnoge je danas iznenadila, posebno jer je njegovu smjenu zahtijevala stranka koja ga je postavila na tu poziciju.

Zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja u Domu naroda, Jusić će i dalje obnašati funkciju zamjenika ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, iako je zatražena njegova smjena zbog odobravanja učešća vojnika Oružanih snaga BiH u obilježavanju 9. januara – Dana Republike Srpske.

Sam zamjenik ministra odbrane BiH, Sead Jusić, nije se želio izjašnjavati o ovakvoj odluci Doma naroda, kao ni o razlozima zbog kojih su ga članovi Kluba srpskog naroda podržali.

“Nemam nikakav komentar na to i ne bih se izjašnjavao o odluci Doma naroda”, prokomentirao je kratko za Radiosarajevo.ba Sead Jusić nakon današnje sjednice Doma naroda.

On nam je na naše ranije upite u vezi s njegovim statusom unutar SBB-a odgovorio da se uvijek trudio da radi u želji da ostvari opće ciljeve društva, te da nema nikakvih političkih ambicija, nego da želi raditi nešto za opće dobro. Zbog toga smatra da su političke partije sredstvo koje će mu pomoći u ostvarivanju tog cilja. Ipak, nije želio komentirati nešto više o svom trenutnom statusu, kao ni to da li će biti izbačen iz ove stranke.

Tragikomedija u institucijama BiH

Ovakva situacija i odluka Kluba srpskog naroda pokazuje svu tragikomediju politike u BiH, smatra Damir Bećirević, DF-ov zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH i jedan od inicijatora smjene Seada Jusića. On je dodao i da je to pravi pokazatelj koliko su promjene u BiH neophodne.

“Imate situaciju da oni koji su postavili tog čovjeka glasaju za njegovu smjenu, a oni koji su na početku glasali protiv njegovog postavljanja na poziciju glasaju sada da on ostane. Sve ovo pokazuje da kompletan sistem i političke partije u BiH nemaju nikakve svrhe, te da su pravljene samo zbog toga da se izvuče što više novca od građana. To se pokazalo i usvajanjem novog zakona o akcizama, te iako je žalosno što to ja govorim, ovaj sistem je zreo za rušenje”, istakao je Bećirović za Radiosarajevo.ba.

“Srbi su dobili dva zamjenika ministrice odbrane”

Podsjećamo, ranije ove godine, pojedini zastupnici u Predstavničkom domu PS BiH zatražili su smjenu čelništva Ministarstva odbrane zbog toga što su dozvolili učešće pripadnika OS BiH na obilježavanju 9. januara – Dana RS-a u Banjoj Luci. Njima se, na svojevrstan način pridružio i lider SBB-a Fahrudin Radončić, iako Jusić dolazi iz redova stranke na čijem se on čelu nalazi.

Radončić, koji je i sam jedan od zastupnika koji su glasali za Jusićevu smjenu, danas je kratko prokomentirao ovakvu odluku u Domu naroda, kazavši kako je pretpostavljao da će doći do ovoga.

“Kao legalisti poštujemo odluku koja je konačna. Time su, da se našalim, Srbi dobili dva zamjenika ministrice odbrane i to je završena priča”, istakao je Radončić, od kojeg smo pokušali dobiti i izjavu u vezi sa statusom Seada Jusića unutar SBB-a, no to nismo uspjeli.

/Radiosarajevo.ba

Related posts