Ratko Mladić kao posljednja karika genocidnog lanca: Ovako se pokušala zadovoljiti pravda u Hagu

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je od svog osnivanja podigao optužnice protiv 161 osobe za ozbiljne povrede međunarodnog prava počinjene od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 154 osobe već su okončani, a u nastavku donosimo najznačajnije postupke vođene protiv balkanskih zločinaca.

Haški tribunal izreći će 22. novembra prvostepenu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Donosimo ranije haške presude svih Mladićevih saradnika u zločinu, među kojima su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Milan Lukić osuđeni na doživotne kazne zatvora.

Radovan Karadžić

Zasigurno jedna od najznačajnijih presuda Haškog tribunala donesena je u martu 2016. godine, kada je bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić (72) osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Radovan Karadžić

Karadžić je proglašen krivim za sve tačke optužnice osim za tačku 1 (genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku). Utvrđeno je da je direktno odgovoran za genocid u Srebrenici, a proglašen je krivim i za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva. Osuđen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje.

Osim Karadžića, 2016. godine osuđeni su Mićo Stanišić i Stojan Župljanin na po 22 godine zatvora. Iste godine je Vojislav Šešelj oslobođen krivice.

Vujadin Popović, Ljubiša Beara i drugi

Vujadin Popović i Ljubiša Beara osuđeni su 2015. godine za udruživanje radi počinjenja genocida u Srebrenici. Konačnom presudom obojica su osuđeni na doživotni zatvor. Konačne presude izrečene su također petorici oficira Vojske Republike Srpske.

Vujadin Popović

Vujadinu Popoviću je potvrđena presuda za genocid i doživotna kazna zatvora. Ljubiši Beari je potvrđena presuda za genocid i doživotna kazna zatvora.

Ljubiša Beara koji je 1992. godine imenovan za načelnika sigurnosti Glavnog štaba Vojske RS, preminuo je dvije godine poslije u njemačkom zatvoru u kojem je izdržavao svoju kaznu. Smatran je jednim od najbližih saradnika njegovog zapovjednika Ratka Mladića kojem će tek 22. novembra biti izrečena prvostepena presuda.

Ljubiša Beara

Dragi Nikoliću potvrđena je kazna od 35 godina zatvora. Radivoje Miletić dobio je kaznu zatvora od 18 godina, umjesto ranijih 19. Vinku Pandureviću potvrđena je kazna zatvora od 13 godina.

Zdravko Tolimir i Radislav Krstić

Zdravko Tolimir je u aprilu 2015. godine presudom Haškog tribunala proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice u ljeto 1995. godine. Tolimir je tokom rata bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i njegova desna ruka.

Haški tribunal osudio je pravosnažno generala Radislava Krstića na 35 godina zatvora za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici. Krstić je osuđen jer je za vrijeme rata u BiH bio zapovjednik Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske, jedne od jedinica odgovornih za genocid u Srebrenici.

Momir Nikolić, Dragan Obrenović i ostali

Momir Nikolić osuđen je 2006. godine na 20 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, a svjedočio je protiv Karađića i Mladića, što je Haški tribunal povoljno ocijenio. Oslobođen je nakon dvije trećine odslužene kazne.

Dragan Obrenović, bivši oficir Vojske RS, osuđen je na 17 godina zatvora. Obrenović je oslobođen iako nije izdržao dvije trećine kazne, što je u dotadašnjoj praksi Tribunala bio nužan uslov za prijevremeno oslobađanje.

Dragan Obrenović

Vidoje Blagojević, bivši komandant Bratunačke brigade VRS, osuđen je na 15 godina zatvora. Pušten je na prijevremenu slobodu 22. decembra 2012. godine.

Dragan Jokić, bivši načelnik inžinjerije Zvorničke brigade VRS, osuđen je na devet godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava, istrebljenja i progona Bošnjaka iz Srebrenice.

Ljubomir Borovčanin, bviši zamjenik komandanta Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, osuđen je na 17 godina zatvora. Pušten je na slobodu nakon odslužene dvije trećine kazne koje su mu izrečene u Haškom tribunalu.

Vinko Pandurević, nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske, osuđen je na 13 godina zatvora.

General Radivoje Miletić osuđen je 2015. godine pravosnažno na 18 godina zatvora. Bio je načelnik za operativni rad i obuku Glavnog štaba VRS i direktno potčinjen Ratku Mladiću.

klix.ba

Related posts