Radio i kemoterapija u Bihaću? Hvale vrijedna ideja u moru problema u Zdravstvenom sektoru

Kantonalni ministar zdravstva USK Hazim Kapić danas je u sali Vlade Unsko-sanskog kantona organizovao sastanak na kojem je predstavljena ideja za osnivanje centra za radio terapiju u Bihaću.

Naime, svako u USK ima poznanika, prijatelja ili člana porodice koji se bore sa karcinomom. Neviđeno mučenje tih ljudi dešava se kada moraju na zračenje i kemoterapiju ići u Kliničke centre Tuzla ili Sarajevo. Putuju oko 6 sati, a zatim nakon primljene kemoterapije u jako osjetljivom stanju putuju još 6 sati nazad.

Muka bi mogla biti prevaziđena da se u Bihaću osnuje, po uzoru na novoizgrađeni Centar za radio terapiju u Banjaluci, a kojeg sačinjava renomirana zdravstvena kompanija Affidea iz Turske.

Kako nam je kazao ministar Kapić, tokom nedavne službene posjete Turskoj upoznali su se sa direktorom kompanije Emirom Arslanom Ezlerom, koji je zainteresovan da otvori centar i u Bihaću.

Naše obaveze bi bile da pošaljemo ljekare na obuku, eventualno obezbijedimo prostor u kantonalnoj bolnici, a finansiranje bi se vršilo iz Federalnog fonda solidarnosti, bez ikakvog troška po budžet USK ili Zavoda zdravstvenog osiguranja, naprotiv, došlo bi do ušteda.

Time bi svi pacijenti koji vode bitku sa karcinomom, svoje terapije umjesto u Sarajevu ili Tuzli, mogli primati u Bihaću.

Ovo je tek početak, inicijativa, a da bi se realizovala potrebna je jedinstvena podrška Vlasti i političkih predstavnika.

Related posts