Radi li BHRT protiv našeg sporta: Zašto Vrankić i Karamehmedović nisu odgovorili na ova pitanja?

Bliži se Nova godina i sve radosti koje donose posljednji dani ove i prvi naredne godine. Ljubitelji sporta neće biti uskraćeni za uzbuđenja, jer osim engleskog fudbala, svi se raduju i novogodišnjoj turneji Četiri skakaonice.

Nekada su skijaški skokovi plijenili pažnju sportske javnosti u našoj zemlji, ali u posljednje vrijeme gledaoci u BiH uskraćeni su za prijenose iz Oberstdorfa, Garmisch-Partenkirchena, Innsbrucka i Bischofshofena. I tako već godina…

Crne prognoze

BHRT odavno ne prenosi ni velika rukometna takmičenja. Državna televizija ne doprinosi afirmaciji sporta u našoj zemlji, jer ne možemo gledati ni rukometna i košarkaška takmičnja u našoj zemlji… Nedavno smo ostali uskraćeni i za prijenose kvalifkacija za Svjetsko prvenstvo u košarci, a po svemu sudeći ni fudbalsku A reprezentaciju BiH nećemo gledati na državnoj televiziji. Bar kada su u pitanju UEFA Liga nacija, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine, kao i završni turnir EURO-a.

UEFA je prošle sedmice objavila popis TV kuća s kojima je potpisala ugovore o otkupu prava na emitovanje navedenih takmičenja, a BHT-a tamo nema. U Bosni i Hercegovini, kao i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji, prava je otkupio Sportklub, odnosno United Media Group.

Državnoj televiziji ostaje još mogućnost da postigne dogovor sa Sportklubom i otkupi dio utakmica. Hoće li to uraditi pitali smo odgovorne u “Sivom domu”. Direktori Mario Vrankić i Belmin Karamehmedović ignorisali su naš upit.

Ako već ne možemo gledati Novogodišnju turneju Četiri skakonice, interesovalo nas je da li su državnoj televiziji prioritet prijenosi državnih reprezentacija? Vrankić i Karamehmedović oglušili su se i na ovo pitanje. Baš i kao na pitanje da li će BHT “dići ruke” i od Lige evropskih prvaka…

Ostvare li se crne prognoze i ostane li BHT i bez Lige prvaka, ljubitelji sporta u našoj zemlji na državnoj televiziji gledat će samo utakmice BHT Premijer lige BiH. Jednom sedmično i opet ne sve. Ne umanjujući kvalitet i renome ostalih klubova u našoj zemlji, ali Željezničar i Sarajevo, dva najveća kluba u BiH, imaju povlastice i njih ove sezone nismo gledali na BHT u direktnim prijenosima.

Gledaocima su ponuđeni tek u snimkama u terminima pred ponoć… A koga to interesuje kada već zna šta se događalo na terenima gdje igraju Bordo i Plavi.

I dok su u Hrvatskoj priznali poraz od United Media Group, ali i transparentno objavili da HTV godišnje od pretplatnika prihoduje 1,2 milijarde kuna (nešto manje od 312 miliona maraka), te između 200 i 300 hiljada kuna (između 50 i 60 miliona KM) od marketinga, iz BHRT-a vješto kriju i svoje prihode. Jer su Vrankić i Karamehmedović ignorisali i naše pitanje o budžetu za sportski program…

O kompaniji United Media Group

Hrvatski mediji predstavili su United Media Group, napomenuvši da je ovo kompanija u kojoj je ključni čovjek za ovaj dio Evrope Dragan Šolak iz Srbije. On je vlasnik SBB-a odnosno Serbia Broadbanda, koji je okupivši još neke kompanije od Makedonije do Slovenije osnovao UMG, pa kasnije većinski paket dionica prodao američkom investicijskom fondu KKR (Kohlberg Kravis Roberts), “teškom” oko 150 milijardi dolara sa sjedištima u New Yorku i na Kajmanskim otocima.

Šolak je ostao manji dioničar i izvršni direktor, a pisalo se da je KKR platio milijardu eura. Najveća su pay platforma na području bivše Jugoslavije, a u vlasništvu drže N1 televiziju, Sportklub, Doma TV, u Sloveniji POP TV, Kanal A i druge kablovske kanale.

Ukoliko se nešto ne promijeni na BHRT ćemo gledati sportski mrak, koji je “upaljen” već davno. Da li državna televizija ovim potezima radi protiv našeg sporta? Nadamo se da će direktori Vrankić i Karamehmedović jednog dana to objasniti i svojim pretplatnicima.

/faktor.ba

Related posts