Protesti u Mostaru: Okupljeni poručili da Komšić nije njihov predsjednik

Nekoliko hiljada građana Mostara, ali i iz drugih dijelova naše zemlje, učestovalo je u protestnoj šetnji zbog izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Šetnja nije imala formalnog organizatora, a okončana je paljenjem svijeća ispred Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ovom gradu.

Jedan od učesnika šetnje bio je i Danijel Jurić, donedavni student Pravnog fakulteta, koji je kazao kako se ne protivi Komšiću, nego načinu na koji je izabran.

“Komšića nisu izabrali građani hrvatske nacionalnosti. Razumijemo kad gospodin Komšić kaže da je to u skladu s Ustavom, ali to nije u duhu Ustava. Duh Ustava ide u tom smjeru da svaki od tri konstitutivna naroda ima svog legalnog i legitimnog predstavnika, koji će zastupati njegove vitalne nacionalne interese. On će kao političar zastupat interese onih koji su ga izabrali”, kazao je Jurić.

Petar Ćavar smatra da je potrebno graditi Bosnu i Hercegovinu, te da svi koji joj žele dobro trebaju uvažavati interese svih naroda.

“Čim se Komšić kandidovao moglo se naslutiti kakav će rezultat biti. Reakcije na ovu šetnju ovisit će od mjesta s kojeg se gleda. Nikad ne bih drugom birao predstavnika. Jedan dio Bošnjaka koji je glasao za Komšića želi dobro Bosni i Hercegovini, ali na pogrešan način”, kazao je Ćavar.

Gabrijela Arapović, glasnogovornica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, na pitanje novinara o ponudi Komšića da prostorije mostarskog ureda dodijeli studentima dvije visokoškolske institucije, kazala je da bi ponudu odbila.

“Nije nam potreban Željko Komšić kako bismo razvili saradnju jer saradnja između Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ postoji već mnogo godina i nije nam potrebna nova poveznica”, kazala je Arapović.

Učesnici su nosili transparetne “R.I.P. Democracy” i “Not My President”, a šetnja koja je krenula ispred Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru okončana je paljenjem svijeća ispred Ureda hratskog člana Predsjedništva BiH. Šetnju je obezbjeđivala policija, a sve je prošlo bez incidenata.

klix.ba

Related posts