Protesti protiv Orbana: Hiljade Mađara na ulicama zbog nepoštenog izbornog sistema

Deseci hiljada Mađara protestvovali su u subotu u Budimpešti protiv onoga što nazivaju nepoštenim izbornim sistemom koji je premijeru Viktoru Orbanu omogućio uvjerljivu izbornu pobjedu nakon kampanje obilježene mržnjom prema imigrantima.

Orban je u prošlu subotu osvojio treći premijerski mandat nakon što je protivimigrantska kampanja njegovoj stranci Fidesz osigurala dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Organizatori protesta su na Facebooku zatražili ponovno prebrojavanje listića, slobodu medija, novi izborni zakon, kao i učinkovitiju saradnju opozicionih stranaka.

Radi se o jednom od najvećih protesta u Mađarskoj proteklih godina, na kojem se prema organizatorima okupilo 100.000 ljudi. Demonstranti su marširali od zgrade opere do parlamenta, noseći mađarsku trobojnicu i zastavu EU-a.

“Mi smo većina”, uzvikivali su. “Viktor Orban je zaboravio odakle je došao”, rekao je Ors Lanyi, jedan od organizatora, dok su okupljeni zviždali na spomen premijerovog imena.

“Razočarani smo rezultatima izbora koji, po mom mišljenju, nisu čisti”, kazao je 26-godišnji Palma.

Orban je rekao da mu je uvjerljiva pobjeda na parlamentarnim izborima dala snažan mandat da ograniči prava migranata i da se radije bori za Evropsku uniju nezavisnih država umjesto za “Sjedinjene Evropske Države”.

Related posts