Prosvjetari USK-a čekaju junsku plaću

U osam općina Unsko-sanskog kantona, u 20 srednjih i 56 osnovnih škola zajedno sa vrtićima, početak školske godine obilježio je jednosatni štrajk upozorenja prosvjetara

Oko 10.000 pravosnažnih sudskih presuda za kolektivne ugovore u obrazovanju doneseno je dosad protiv Vlade USK-a, ali se one ne provode

Prosvjeta, temelj svakog društva, u Unsko-sanskom kantonu je na posljednjem mjestu kada je riječ o korisnicima grantova. Ovo je zaključeno na jučerašnjoj konferenciji sindikata u Bihaću i izgledi su da se situacija neće brzo popraviti.

“Uštede”

– Mi još čekamo junsku plaću, iako je svim budžetskim korisnicima podijeljena i za njih sve je sustignuta redovna uplata, osim nas i onih koji su na grantu budžeta. Obrazovanje trpi udarce Vlade, jer se nastoje činiti uštede, ali samo preko obrazovanja, kazao je Samir Fajić, predsjednik srednjoškolskog sindikata.

U sindikatima kažu da su imali dovoljno razumijevanja za nadležno ministarstvo, u kojem se troje ministara smijenilo kao na traci u posljednju godinu. Međutim, nakon što je prošle godine u Skupštini USK-a donesen Zakon o plaćama, ostale su neusklađene plaće prosvjetnih radnika, dok su ostalim budžetskim korisnicima one u principu povećane, ali Vlada to ne može provesti kroz budžet, jer joj je obrazovanje najveća stavka. Sindikati su se nadali da će im to kroz granske ugovore biti riješeno.

– Evo, početak je školske godine, a mi nemamo temeljni dokument, nemamo potpisane kolektivne granske ugovore, što je razlog za generalni, a ne štrajk upozorenja, istakla je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja.

Predstavnici sindikata su jučer govorili pred novinarima, nakon što su održali štrajk. Iako je on bio najavljen prošle sedmice, Vlada je tek u četvrtak formirala pregovarački tim i sazvala sastanak na kojem radnicima u obrazovanju nije mogla obećati ništa konkretno.

– Sve što su učinili jeste da su uplatili zaostale naknade za teške bolesti i invalidnine prosvjetarima, eto da ne bude da nisu ništa ispunili od naših zahtjeva, govore sindikalci.

Na stanje u prosvjeti Vlada se nije javno oglasila, već su umjesto toga premijer USK-a Husein Rošić i ministar obrazovanja Muhamed Ramić jučer, ne mareći za štrajk, organizovali podjelu školskih udžbenika svim prvačićima. Prvi put ove godine bilo je besplatnih udžbenika i za sve druge razrede. Nažalost, taj trošak svake godine sve je manji. Tek krajem septembra Ministarstvo će imati tačne podatke o tome koliko je manje prvačića ove godine upisano, a već procjenjuju da u cijelom osnovnom obrazovanju imaju 600 đaka manje.

To je razlog i za gubitak poslova u prosvjeti i jedan od zahtjeva sindikata.

Oštriji koraci

– Mi smo učestvovali u izradi pravilnika o tehnološkom višku koji kupi prašinu u ladicama, dok je odluka o upražnjenim mjestima data na volju direktorima koji zapošljavaju bez objavljenih konkursa. Moramo ih opomenuti na to, kao i na kolektivne ugovore. Nažalost, mi smo kanton sa najviše štrajkova u obrazovanju, ali oni su uvijek opravdani. I ovaj put nećemo stati i u dogovoru sa sindikalnim podružnicama poduzećemo i oštrije korake, najavljuje Hadžić.

Sindikati traže i isplate zaostalih naknada za prevoz za 12 mjeseci. Isplatu zaostalih plaća obrazovanju, ističu sindikalci, Vlada je nedavno propustila, birajući isplatu regresa budžetskim korisnicima i ne misleći pritom šta će biti sa prosvjetom.

/oslobodjenje.ba

Related posts