Prosvjetari tuže Vladu USK-a zbog 75 miliona duga

Kao i svi raniji sazivi Vlade Unsko-sanskog kantona, tako se i ovaj premijera Huseina Rošića suočava sa ogromnim teretom od 75 miliona KM pravosnažnih i neisplaćenih sudskih presuda, većinom nastalih kao rezultat tužbi prosvjetnih radnika zbog kršenja kolektivnih ugovora.

Ni marke isplate

Prosvjetni radnici koji već deceniju čekaju ove isplate posebno su bili isprovocirani kada je prošle sedmice Vlada pokrenula pregovore sa policijom i radnicima u organu uprave, a njih kao prosvjetne radnike koji najviše potražuju nije ni pozvala.

– Mi smo saznali iz medija da njima Vlada nudi 70 posto isplate od glavnice, a čak i da su nas pozvali, Sindikat obrazovanja nije stranka u postupku jer smo nakon pokretanja morali nastaviti tužbe pojedinačno. Mora da se zna i to da smo još proljetos upozoravali Vladu da može očekivati ponovo tužbe zbog nepoštivanja pravosnažnih sudskih presuda. A oni su u 2016. planirali na to ime isplate od 500.000 KM, tako i 2017, ali od toga nijedna marka nije isplaćena, kazala nam je Zehra Hodžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja.

Stotine prosvjetnih radnika presude su dobile na Ustavnom sudu i dok ih čekaju, odlaze u penziju.

– Ustavni sud FBiH treba svi da poštuju, ali vlasti ga prve gaze, kako da građani onda očekuju pravdu. Mi smo iznijeli teret u ratu, nismo dobili 19 plaća, presude teku od 2002. godine, a i ono što isplate, isplate onima mlađima ili po nekom njihovom aršinu. To što traže da se radnici odreknu 25 posto od glavnice je sramno. Samo ja sam platila 6.500 KM za vještačenja i tužbu. Ali neka, moraće kad-tad platiti, makar to naša djeca ili unučad dočekala, ispričala nam je Hata Mašinović, penzionisana prosvjetna radnica.

Vlada je bila dužna da svake godine planira 0,5 posto od budžeta za presude, a to ne čini već osam godina.

Sramni prijedlog

– Sad kada su odjednom vidjeli da mi ne odustajemo, dali su ovaj sramotni prijedlog. Naše penzije su niže 35 posto, jer nisu realizirane ove sudske presude. Mi ćemo sada tužiti Vladu USK-a. Idemo pojedinačno na državno Tužilaštvo i podnosimo prijave protiv odgovornih lica, napomenula je Mašinović.

Nepoštivanje Ustavnog suda i pravosnažnih sudskih presuda već predugo je obrazac ponašanja Vlade USK-a, bez obzira na to iz kojih političkih stranaka dolazili njeni članovi. Najbolji primjer za to je i presuda Ustavnog suda FBiH za ravnopravnu podjelu šumske dobiti u korist općinske vlasti u Bosanskom Petrovcu. Nažalost, penzionisani prosvjetari mogu samo sa žaljenjem konstatovati da su takav obrazac ponašanja u Kantonu prepisali od političkog vrha.

oslobodjenje.ba

Related posts