PROSVJETARI OD FORTE TRAŽE POVEĆANJE OSNOVICE NA 380 KM ILI PROTESTI

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS ponovo je uputio premijeru KS Edinu Forti zahtjev za povećanje osnovice u 2020. godini sa 315 KM na 380 KM.

Kako je rekao predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro, socijalni dijalog između Vlade KS i Sindikata ne postoji već duži vremenski period. Na njihove dopise ne odgovaraju.

  • Ignorisanjem sindikata pokazujete da program i aktivnosti Vlade ne korespondiraju jedno drugom. Mi ćemo pozvati članove organa našeg sindikata da 7. oktobra izađu na proteste, podrže zdravstvene radnike i svojim prisustvom upozore da će, ukoliko se zahtjevima Sindikata ne udovolji, uslijediti veliki protesti prosvjetnih radnika koje će pratiti i štrajkovi u obrazovanju. Odgovornost za posljedice će morati preuzeti Vlada KS – naveo je Sivro u dopisu.

Prvi dopis poslan je 18. septembra. Iz ovog sindikata naveli su kako imaju saznanja da je nadležno ministarstvo započelo pripreme na utvrđivanju Nacrta budžeta za 2020. godinu te da zbog toga upućuju zahtjev za potpisivanje Sporazuma o utvrđivanju osnovice u visini od 380 KM.

hayat

Related posts