Prisustvovala i delegacija HDZ BiH: Čoviću dodijeljen počasni doktorat u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu danas je dodijelilo počasni doktorat Draganu Čoviću, članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjedniku HDZ BiH.

U objašnjenju za dodjelu doktorata navodi se da je Čović doprinio jačanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, očuvanju hrvatskog identiteta, promicanju demokratskih vrijednosti i afirmacije hrvatske obrazovne, naučne i kulturne baštine u Evropi i svijetu.

Svečanosti su prisustvovali dužnosnici HDZ-a BiH, izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa, kao i premijer Hrvatske Andrej Plenković, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Čović je ranije s njima održao odvojene sastanke.

Plenković i Čović su razgovarali o migracijskog krizi, koja je posebno vidljiva na sjevernoj granici BiH i Republike Hrvatske. Usaglašena je neophodnost jačanja saradnje nadležnih tijela dviju država, kako bi se ovaj problem riješio na zadovoljavajući način.

Čović se susreo i sa predsjednikom Sabora Republike Hrvatske Gordanom Jandrokovićem s kojim je razgovarao o Izbornom zakonu BiH i podršci hrvatskom narodu.

Sa zagrebačkim gradonačelnikom Čović je razgovarao o unapređenju saradnje dvije države.

Čović će održati predavanje pod nazivom „Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska“.

Related posts