Prijem u gradskoj upravi za pripadnike Odreda za specijalna dejstva

Povodom obilježavanja 25. godina od formiranja Odreda za specijalna dejstva 5.korpusa Armije R BiH , Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća ugostio je danas bivše pripadnike Odreda na čelu sa prvim komadantom Senadom Šarganovićem. Kako je na prijemu istaknuto, Odred za specijalna dejstva u prvim danima agresije na tadašnji Bihaćki okrug, pružio je otpor daleko organizovanijem agresoru, postignuvši tokom rata brojne historijske pobjede i podvige u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga.

“Borci Odreda za specijalna dejstva pokazali su u prvim danima agresije veliku hrabrost i odvažnost i stali na branik našeg grada. Ovi ljudi zaslužuju veliki respekt i poštovanje i dobro je da se okupljamo i prisjećamo herojske i časne borbe pripadnika 5.korpusa Armije R BiH “ –kazao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Odred za specijalna dejstva formiran je 7. aprila 1992. godine, a rasformiran 15.marta 1994.godine. Kroz Odred je prošlo više od 1.000 boraca, od kojih je 46 dalo živote za državu BiH , njih 130 je lakše ili teže ranjeno, dok se 2 borca vode kao nestali.

“Mi smo u ratu pokazali kako smo spremni se boriti za ovaj grad i našu državu Bosnu i Hercegovinu i danas smo gradonačelniku prenijeli našu spremnost da i u miru pomognemo razvoj našeg grada. Tu smo i uvijek spremni da budemo konstruktivni faktor u našem gradu “- istakao je Senad Šarganović, ratni komadant Odreda.

Poslije prijema položeno je cvijeće i odana počast poginulim pripadnicima Odreda na mezarju Humci i katoličkom groblju Žegar.

Related posts