Preporuke doktora Doma zdravlja Bihać: Ako vas zmija ugrize, ne paničite, ne hvatajte je i ne ubijajte

Ove godine ima više zmija nego što je to uobičajeno, pa je vrlo lako moguće očekivati i veći broj pacijenata koji bi se u zdravstvene ustanove mogli javiti zbog ujeda otrovnica.

Dolaskom toplih dana zmije izlaze iz svojih zimskih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom. Njihova aktivnost prije svega ovisi o temperaturi okoliša, stoga ih se tokom dana često može pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčanim površinama.

Iako nijedan susret sa zmijom nije ugodan, imajte na umu da ste vjerojatno naišli na neotrovnicu, s obzirom da u USK žive samo tri -poskok, balkanski šargan u narodu znana kao šarka i planinski žutokrug. U slučaju ugriza, zmiju nemojte pokušati uhvatiti ili ubiti. Osoba koju je ugrizla zmija

Ukoliko se desi da vas ujede zmija, ne treba paničariti jer od samog ujeda do davanja antiseruma može proći i do nekoliko sati.

Što se tiče ugriza životinja od strane zmija također je bitno utvrditi radi li se o ujedu otrovnice.

Izuzetnu ulogu zmije imaju u kontroli glodavaca i kukaca te tako umanjuju rizik od prijenosa zaraznih bolesti.

Uz sav strah od zmijskog ugriza, treba imati na umu da su statistički veće šanse da osoba smrtno strada od uboda pčele nego od ugriza zmije. Zmija se ne treba bojati, već ih treba uvažavati jer su dio prirodnog bogatstva i važne su za očuvanje ekosistema.

Related posts