Premijer Rošić: Migrante smjestiti u Medeno polje

Na jučer održanoj sjednici, Vlada USK-a usvojila je informaciju o stanju migranata na području Kantona, koju je izradilo kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova USK.

Prema pomenutoj informaciji u prvoj polovini godine na području našeg kantona registrirano je preko 3.700 migranata iz više zemalja, od toga oko 2.800 u Bihaću i preko 900 u Velikoj Kladuši. Migranti su do sada počinili 18 krivičnih djela, 10 u Velikoj Kladuši i 8 u Bihaću. Najviše problema, kako je istaknuto na sjednici, prave migranti iz Alžira. Za sada je situacija pod kontrolom i policija uspijeva održati sigurnost, ali je izražena bojazan da bi dolaskom zime, moglo doći do pogoršanja.

Husein Rošić, premijer USK je istakao kako kantonalne vlasti ne mogu više očekivati od državnih da im rješe ovaj problem i stoga će sami da se uhvate u koštac s njim i krenu u njegovo rješavanje. On je još kazao da će već sutra obići potencijalne dvije lokacije na koje će se, ako budu odgovarajuće, izmjestili migranti iz urbanih dijelova gradova i općina.

-Imamo prijedlog za dvije lokacije. Jedna je na terenu Bosanskog Petrovca, a jedna van grada Bihaća. Ova u Medenom polju ima priključak električne energije i na vodovodnu mrežu. Dakle, samim tim je ona u tom dijelu prihvatljiva. Da li je i površinski to ćemo još vidjeti. Postoje čak i neki objekti tamo koji bi se mogli dograditi, sanirati i staviti u funkciju za rješavanje ovog problema. U Polju je postavljen dio šatora, međutim, puno poslova ovih građevinskih jer je to gore dosta zapušteno. Tu će biti smješteni migranti sa područja Velike Kladuše, kojih ima preko 400 – kazao je premijer Rošić

/cazin.net

Related posts