Potpisan kolektivni ugovor sa ljekarima u USK, minimalna satnica 2,35 KM

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i Sindikata doktora medicine i stomatologije potpisali su danas kolektivni ugovor kojim se predviđa minimalna zakonska satnica od 2,35 KM.

Kako je kazao predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK Nedim Kurtagić, ljekari su pristali na minimalnu zakonsku satnicu od 2,35 koja će se sukcesivno povećati za 0,5 od 1. februara 2018., zatim od 1. novembra 2018. za još 0,5 ili čak i više, zavisno od sredstava u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kurtagić kaže da su u Sindikatu zadovoljni ugovorom.

– Sigurno je da će ovaj ugovor poboljšati materijalni status doktora medicine i stomatologije i vjerujem donekle zaustaviti negativni trend odlaska ljekara u druge zemlje, pogotovo mlađih kolega – rekao je Kurtagić.

Više od 300 ljekara sa područja ovog kantona koji su proteklih pet dana bili u štrajku od ponedjeljka bi se trebali vratiti na posao. Ipak, kako je pojasnio Kurtagić, štrajk nije formalno prekinut, već zamrznut, a bit će prekinut nakon objavljivanja sporazuma o kolektivnom ugovoru u Službenom glasniku USK.

Related posts