Poslanici na ljetnoj pauzi

Jučer je održana 18. vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Na posljednjoj redovnoj sjednici Skupštine poslanici SDA su za dnevni red bili predložili Prijedlog imenovanja privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću. Međutim, ona je povučena, jer je tek ove sedmice stigla presuda Ustavnog suda FBiH, kojom je uvažena povreda vitalnog interesa Srba, jer nije ispoštovana konstitutivnost prilikom imenovanja UO, ali i kod sastava skupštinskih komisija.

Nove raspodjele

Zbog toga je jučer održana vanredna sjednica, koju su poslanici obrazložili potrebom da se hitno imenuje privremeni UO Univerziteta kako ne bi došlo do zastoja u radu. To su i učinili sa 22 glasova za, jer je ovaj put ispoštovana zastupljenost svih naroda. Međutim, o ravnopravnoj zastupljenosti u radnim tijelima i skupštinskim komisijama, koje su također bile predmet presude Ustavnog suda, jučer se nije raspravljalo.

– To će vjerovatno ići kasnije, jer se mora odlučivati kroz klubove naroda, kazao nam je Željko Mirković Grga, poslanik SDP-a.

S obzirom na to da se radi o 70-ak plaćenih pozicija u skupštinskim tijelima, strankama u vlasti će trebati vremena da to podijele između sebe, jer su i prošli put prilikom sada već poništenog imenovanja sklopile skupštinsku većinu.

– S obzirom na to da smo uz vanrednu sjednicu zbog imenovanja Upravnog odbora Univerziteta kazali da ćemo razmatrati i one materijale koji do tada budu spremni, to ćemo i završiti. A nakon ove vanredne sjednice nastupa ljetna pauza zbog godišnjih odmora, saopćio je predsjedavajući Skupštine USK-a Nijaz Hušić.

Među pristiglim materijalima jučer se našla i Odluka o taksi za uvođenje elektronskih zdravstvenih iskaznica, koje će zamijeniti zdravstvene knjižice, kao što su već ranije svi zdravstveni kartoni zamijenjeni elektronskom bazom podataka o pacijentima.

Poslanici su i to usvojili, ocjenjujući pohvalnim proces elektronizacije koji je proveo direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a Almin Handanagić, koji je inače i predsjednik SDA u Cazinu.

No, ono što se uvođenjem elektronskih zdravstvenih iskaznica i digitalnih zdravstvenih recepata očekuje jeste iskorjenjivanje korupcije prilikom izdavanja i distribucije recepata u Unsko-sanskom kantonu. Podsjećamo, prošle godine je ZZO utvrdio nedostatak oko dva miliona maraka, a sve zbog manipulacije sa zelenim receptima. Iako je ZZO putem svojih ovlaštenja sankcionisao nekoliko apoteka i ljekara kod kojih je uočena pronevjera recepata, pravosuđe još ništa po tom pitanju nije učinilo.

I treća tačka na jučerašnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona bila je razmatranje prijedloga federalnog zakona o šumama koji je u pripremi.

Šume i općine

Unsko-sanski kanton i Unsko-sanske šume pod kontrolom Kantonalne uprave za šumarstvo do sada su funkcionisali po kantonalnom zakonu i eventualnim federalnim uredbama. Međutim, u cijeloj Federaciji od 2008. godine se iščekuje krovni zakon, te se jučer i Bihaću povela rasprava o njemu.

– Postoji nekoliko predloženih rješenja, ali smatram da ne bi bilo dobro da općine gospodare šumama, jer bi onda eksploataciju određivali lokalni moćnici putem većina u općinskim vijećima i tu bi bilo svega, poručio je Mladen Lonić, poslanik SDP-a.

Ispostavilo se da i opoziciji i vlasti u USK-u odgovara dosadašnji način funkcionisanja sa jednim preduzećem, koje bi bilo pod kontrolom kantonalne uprave te su za to da nadležnost nad šumama ostane na nivou Kantona.

– Ovo još nije ni nacrt i vjerujemo da će se u konačnici zadržati sve ono što je do sada funkcionisalo. Nismo za to da šumama gospodare općine, ali to su zahtjevi prevashodno općina u Hercegovini, odnosno predstavnika hrvatskog naroda, istakao je premijer USK-a Husein Rošić.

/oslobodjenje.ba

Related posts