Politička Krajina ima ili nema veze sa Sarajevom? Šta znači SBB-u i DF-u nikad više sa SDA?

Svjedoci smo ovih dana da se užurbano priprema atmosfera za predizbornu kampanju, koja je počela odmah nakon završetka kampanje za lokalne izbore koji su se održali u oktobru prošle godine.

Pravo svake političke opcije je koalicija sa nekom od političkih stranaka, izbor partnera u vlasti i sve što spada u političke dogovore. Činjenica je da je sve manje interesa politike u svim “političkim dogovorima”, na prostoru cijele BiH, pa i u Krajini, odavno se svodi na lične dogovore.

Međutim, gledajući zauzimanje startnih pozicija za kampanju, na pomolu je možda još jedna prevara birača, ne da je na pomolu, ona je u toku.

Prisjetimo se “pobjede” SDP-a 2010. godine na općim izborima. Rezultat te pobjede je želja za promjenom, želja na vlasti ne bude politička stranka koja je kreirala dobro i loše od kraja rata do 2010. godine kada su građani dalu šansu drugoj opciji. Tada je SDP koaliravši sa SDA učinio sebi veliku štetu u smislu prevare birača, onih čiji je glas za SDP bio “skidanje s vlasti” SDA.

Svjedoci smo rukovanja i sastanka Komšić (DF) i Nikšić (SDP), koji su najavili zajdnički nastup na izborima naredne godine, no niz upita na mail, komentara na društvenim mrežama već oslikavaju nezadovoljstvo građana. Logično je pitanje, šta radi DF u USK ako su prije 10 dana rekli “idemo zajedno sa SDP i nikad više sa SDA”? Također, identično pitanje se postavlja SBB-u, ne samo za Krajinu već i za Federaciju! Učestvovati u Vladi FBiH i Vladi USK a pri tome optuživati SDA kako je “kriva” za sve loše u Federaciji i Krajini u najmanju ruku nije korektno za partnere, o prevari birača da ne pričamo.

Na kraju, SDA mudro i znalački, na svim nivoima koristi jednak princip. Od SBiH koja je nestala sa političke scene, pa SDP-a koji je na svim nivoima pao za preko 50%, moglo bi se dogoditi da DF i SBB plate cijenu drugovanja sa SDA. Zajedno su u Skupštini USK SBB i DF 2014. godine imali 7 zastupnika, trenutne ankete predviđaju pad za 50%, vrlo je upitno da bi zajedno mogli ostvariti 4 zstupnika, što se i dogodilo po broju glasova već na lokalnim izborima 2016. godine.

Naime, 2014. godine, DF i SBB su za Skupštinu Unsko-sanskog kantona ostvarili 20.961 glas (DF – 11.212 i SBB – 9.749), dok su 2016. godine na lokalnim izborima u zbiru svih općina i gradova zajedno ostvarili 12.178 (DF – 6.852 i SBB – 5.326). Nagli zaokret u politici jedne od ove dvije stranke bio bi spas od nestajanja sa političke scene u Krajini, a sličan omjer je i u FBiH.

/usn.ba

Related posts